© Muhalif 2024

Kış öncesi COVID-19 uyarısı: Hazırlıklı olun!

Gazi Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Bölümü’nden Prof. Dr. Esin Davutoğlu Şenol, kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte COVID-19 vakalarında artışa dikkat çekti.

Kış mevsimi yaklaşırken, hastanelerde zatürre tanısıyla yatırılan hastalarda COVID-19 tespitleri de artıyor. Cumhuriyet'ten Merve Kılıç'ın haberine göre, Şenol, “Zatürre, COVID-19’un seyrine eşlik ediyor. Ancak, yeterli test yapılmadığı için genel bir artışın boyutları hakkında net bilgilere sahip değiliz,” şeklinde konuştu. Ayrıca Türkiye’deki aşı ve ilaç eksikliğine de işaret ederek, yeni varyantlar için gerekli olan aşı ve standart ilaçların ülkeye henüz gelmediğini dile getirdi. Bu durumun, potansiyel bir kış dalgasını daha tehlikeli hale getirebileceğini ve sağlık sistemine ciddi zorluklar yaşatabileceğini ekledi.

COVID-19 ve kanser tedavisi

Prof. Dr. Şenol, COVID-19 tanısı konan kanser hastalarının tedavi süreçlerinin aksamaya başladığını belirterek, bu durumun sağlık sistemi üzerindeki baskıyı artırdığını ifade etti. Kanser tedavilerinin aksamasının, hastaların sağlık durumları üzerinde olumsuz etkiler yaratabileceğini ve iyileşme süreçlerini zorlaştırabileceğini vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) son raporunda COVID-19 pozitiflik oranının temmuz ayında yüzde 13’e ulaştığını aktaran Şenol, Türkiye’de yeterli veri toplanamadığı için pandeminin gerçek boyutunun görülemeyebileceğini söyledi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER