© Muhalif 2024

Kocaeli Büyükşehir’den 4 yılda 18.7 milyarlık eser ve hizmet

Kocaeli Büyükşehir’den 4 yılda 18.7 milyarlık eser ve hizmet

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, 31 Mart 2019 yerel seçimlerden bu yana geçen 4 yılda kente kazandırılan eser ve hizmetleri geniş katılımlı bir toplantıyla kamuoyu ile paylaştı. Kocaeli Kongre Merkezi’nde “Yerli Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 Yıl” sloganıyla gerçekleşen toplantıda tamamlanan ve yapımı hızla devam eden proje ve eserleri 14 konu başlığı altında anlatan Başkan Büyükakın, 4 yıllık dönemde 18. 760. 548. 314 TL tutarında 1297 eser ve hizmeti hayata geçirdiklerini söyledi.

 

ESER DOLU 4 YIL

Kocaeli Kongre Merkezinde gerçekleştirilen programa Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Soydabaş, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Balamir Gündoğdu, Kocaeli Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (KESOB) Başkanı Kadir Durmuş, Lastik İş Genel Başkanı Alaattin Sarı, Körfez Ticaret Odası Başkanı Recep Öztürk, Kocaeli Kent Konseyi Başkanı Ali Korkmaz, Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcıları, ilçe belediye başkanları, oda başkanları, meclis üyeleri, daire başkanları, muhtarlar, Esnaf Odaları, Sivil Toplum Kuruluşlarından temsilciler ve vatandaşlar katıldı. Ayrıca programa gazetelerin genel yayın yönetmenleri, köşe yazarları ve basın mensupları da yoğun ilgi gösterdi. Başkan Büyükakın, eser ve hizmetlerinin yer aldığı sunumu “Yerli Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 Yıl” başlığı altında örneklerle anlattı.

 

BAŞKAN: MİLLETİN BİR KURUŞUNU ZAYİ ETMEDİK

“Yerli Yerinde Hizmet ve Eser Dolu 4 Yıl” sloganıyla gerçekleşen programda konuşan Başkan Büyükakın, belediyenin bir emanet makamı olduğunu söyledi. Başkan Büyükakın, “Görevde olduğumuz zaman zarfında biz emanet teslim aldık. Hiç unutmadık bunu. O emaneti yerine getirmek için çalıştık. Varlık sebebimiz buydu. Emaneti hakkıyla yönetmek ve zamanı geldiğinde teslim etmek gerekir. Biz millete vereceğimiz hesabı ve tüm hesapların üstünde Allah’a vereceğimiz hesabı hiç unutmadık. Belediyelerin görevi hizmet ettiği vatandaşları mutlu etmektir. 4 yıl boyunca bunları unutmadan hareket ettik. Bu milletin bir kuruşunu zayi etmedik” dedi.

 

“BELEDİYE POLEMİK DEĞİL, HİZMET YERİ”

Başkan Büyükakın negatif gündemlerle şehrin yorulmaması gerektiğini dile getirdi. 4 yılda hiçbir polemiğin içinde olunmadığını söyleyen Başkan Büyükakın, belediyenin polemik değil hizmet yeri olduğunu vurguladı. Başkan Büyükakın, “İcraata odaklandık. Millet ve Rabbimizin rızası için çalıştık. Polemik çıkartıldığında duymazdan geldik. Evet, eleştirileri dinledik. Sağlıklı olanları dikkate alıp hatamızı düzelttik. Sadece eleştirmek için söylenenlere ise kulağımızı kapatıp sadece işimize baktık” diye konuştu. Pandemi, ekonomik dalgalanma ve son olarak da asrın felaketinin yaşandığını hatırlatan Başkan Büyükakın, “Her zorlukta hemen ön tedbirleri aldık. Çünkü belediyecilikte aslolan her şeyi yerli yerine koymaktır. Yani dedik ki gerekirse bütün yatırımları durdururuz ve tüm imkanlarımızı vatandaşa veririz. Burada harcadığımız bütçe milletin bütçesi. Asla israf edilemez. İlk andan itibaren buna da özen gösterdik. Mesela odamızdaki mobilyaları bile değiştirmedik. Bu masada da oturulur dedik. Zaten biz masada oturmak için gelmedik. Bizim bu yaklaşımımız kurumumuza da yansıdı. Evet borçlu belediye diyenler oldu. Olacak. Herkes bir şey söyleyecek. Ama takdiri halk yapacak. Çok şükür biz bu takdiri görüyoruz. Bütün bunlara rağmen taahhüt ettiklerimizi %92 oranında tamamladık. Dönemin sonunda %100’e ulaşacağız” diye konuştu.

 

HİZMETE DEĞER BİÇİLMEZ

Altyapı çalışmalarındaki gelişmeleri anlatan Başkan Büyükakın, bir damla suyun arıtma tesisinden geçmeden İzmit Körfezi ile buluşmadığını ifade etti. Başkan Büyükakın, “Kocaeli’den Diyarbakır’a kadar içme suyu hattı döşedik. Eskişehir’e kadar yağmur suyu hattı döşedik. Buradan Antalya’ya uzanacak atık su yatırımları yapıldı. Geri kazanım suyu bizim Türkiye’de ödül aldığımız projelerimizden bir tanesi. Scada sistemlerimizle tek merkezde tam zamanlı kontrol sağlıyoruz. İçme sularını ve atık suları 500 kadar noktada anlık takip ediyoruz” dedi. Başkan Büyükakın ayrıca Gebze- Darıca Metro Hattına da değindi. Başkan Büyükakın, “Şehrimizin en önemli yatırımlarından birisi metro yatırımlarıydı. O dönemde en önemli stratejik öncelik olarak onu gördük. Cumhurbaşkanımıza konuyu arz ettik. Kendileri Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından yürütülmesini istedi ve üzerimizden büyük bir yük kalktı. Biz bunu Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na devrettiğimizde ‘Kocaeli merkezi hükümetten hak ettiği payları almıyor’ diyenler bu defa da ‘Sen neden yapıyorsun?’ demeye başladılar. Biz ne yaptık? İşimize baktık. Doğru olan metronun devredilmesiydi. Büyükşehir’in kaynaklarıyla bu metro yıllarca bitmezdi. Biz yerinde bir iş yaptık ve şehrimiz kazandı” dedi. Tarımın hiçbir yerde olmadığı gibi desteklendiğini de sözlerine ekleyen Başkan Büyükakın, toprağın ekilebilir kalmaya devam etmesinin Türkiye’nin yaşam mücadelesi olduğunu ve tarıma destek vermeye devam edileceğini söyledi.

 

 

“ASRIN FELAKETİNDE ŞEHRİMİZİN YÜZÜNÜ AK ETTİK”

11 ilde yıkıcı hasara neden olan ve asrın felaketi olarak adlandırılan depremde yaşamını yitiren vatandaşlara da Allah’tan rahmet dilemeyi unutmayan Başkan Büyükakın, “Deprem yaralarını sarmak için, kardeşinin imdadına yetişmek için seferber olan Kocaelililere ve Türk milletinin tüm fertlerine teşekkür ederim. Afette hep birlikte çalıştık. Asrın felaketinde şehrimizin yüzünü ak ettik. Şehrimizin insanları bize güç verdi” dedi. Afetle mücadelede kendine yeten bir şehir olma mantığında hareket edildiğini aktaran Başkan Büyükakın, “Yapılması gerekenleri biz şu anda titizlikle ve hızla yapıyoruz. Bütün altlıkları çalıştık ama hala eksik olan bilgiler var. Bu kentte 250 bin tane bina var bu binaların taranması lazım. Biz bu binaların hızlı bir şekilde incelemesini yapacağız” diye konuştu.

 

BORÇLU DEĞİL GÜÇLÜ BELEDİYE

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin borçla ilgili endişesi kalmadığını vurgulayan Başkan Büyükakın, “ Borçlu değil, güçlü belediyeyiz” dedi. Bugüne kadar 18.7 milyarlık bir yatırımın gerçekleştiğini anlatan Başkan Büyükakın, 1297 tane eser ve hizmetin hayata geçtiğini aktardı. Başkan Büyükakın, “Yerli yerinde 4 yıldır hizmet yapmaya devam ediyoruz. Hizmet ve proje üretme kapasitesi en güçlü belediyeyiz” ifadelerini kullandı.

 

ALT YAPI PROJELERİ, ULAŞIM HİZMETLERİ VE KENTSEL YAŞAM ALANLARI

Büyükşehir, şehrin gelişimine bağlı olarak ortaya çıkan altyapı yatırımı ihtiyaçlarını karşılıyor. Bu kapsamda Büyükşehir’in, Denizli- Cumaköy İletişim Hattı, Atık Su Arıtma Tesisleri, İçme Suyu Yatırımları, Yağmur Suyu ve Dere Islahları, Atık Su Yatırımları, Geri Kazanım Suları ve Scada İşlemleri tamamlanırken, tarımsal sulama kapasitesini artıracak Toromanlar Yeni Sulama Suyu Hattı çalışmaları ise hızla devam ediyor. Ayrıca Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü’nün gelecek yılların su sorununun çözümü için yaptığı Ballıkaya Barajı ve İhsaniye Barajı’nda sona yaklaşıldı. Vatandaşın her zaman güvenliğini, konforunu ve zamanını düşünerek hareket eden Büyükşehir, kent ulaşım vizyonu projelerini hayata geçirdi. Yeni tramvay hattıyla Akçaray’ı Plajyolu ve Kuruçeşme’ye uzandıran Büyükşehir, aynı zamanda Türkiye’nin en çevre dostu otobüs filosuna da sahip. Kırsal hayatta kolay ulaşım çalışmaları yapan, tünel geçişleriyle trafik yükünü azaltan ve şehre modern terminaller yapmayı da ihmal etmeyen Büyükşehir’in bağlantı ve yaya köprü projeleri biterken her geçen gün daha çok insana hizmet etmeye devam ediyor. Bu bağlamda Büyükşehir, Kocaeli’ni en ideal şehir yapma hedeflerini birer birer gerçekleştiriyor, kentin her alanına kültür ve cazibe merkezleri inşa ediyor. Kentin kalbini yaptığı çalışmalarla Milli İrade Meydanı’nda attıracak Büyükşehir, Kocaeli’nin ilçelerine yaptığı millet bahçeleri ile de yeşil koridor oluşturuyor.

 

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE, AKILLI VE KAPSAYICI ŞEHİR HİZMETLERİ

Çevreye olan duyarlı projeleriyle örnek gösterilen Büyükşehir, gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakmak için çalışıyor. Bu bağlamda Büyükşehir, 13 başlıkta Çevre Şurası, İzmit Körfezi Strateji Belgesi ve İklim Değişikliği Eylem Planı ve Karbon Ayak İzi çalışmalarıyla çevre eylem planında yol haritasını belirledi. Türkiye’nin en büyük çevre projesini hayata geçiren Büyükşehir, Körfez’de dipten diriliş başlattı. 8,5 milyon ton dip çamurunun bertaraf edileceği projede Marmara yeniden hayat bulacak. Denizden, havadan ve karadan denetimlerle Büyükşehir, Körfez’e gözü gibi bakıyor. Mavi bayraklı plajlarıyla da tatilcileri kente çekiyor. Büyükşehir, yeni nesil belediyecilikle yine örnek yine model bir belediyecilik işliyor. Mobil uygulamalar ile akıllı şehircilikte öncü olan Kocaeli, fiber optik altyapısıyla vatandaşa hızlı internet imkanı sunuyor. Büyükşehir, kapsayıcı hizmetleriyle herkesi kucaklıyor. Ortak akılla yol alıp, YEDEP programlarıyla insan yetiştiriyor. Şehir herkesin, belediye her yerin anlayışıyla Büyükşehir, sosyal belediyecilik anlayışının öncüsü olmaya devam ediyor.

 

KÜLTÜR VE TURİZM, EĞİTİM VE SPOR YATIRIMLARI

Kocaeli, Doğu Marmara’da Türkiye’nin kültür sanat merkezi ve önemli bir turizm destinasyonu oluyor. Kartepe teleferik projesi ile kentin 50 yıllık hayalini gerçekleştiren Büyükşehir, Başiskele Termal Tesisi ile de sağlık turizmine can oluyor. Avrupa’nın en büyük doğal yaşam parkı olan Ormanya ile kampçıları ağırlayan Kocaeli, doğa turizm parkurlarıyla dikkat çekerken, restorasyon ve rekonstrüksiyon çalışmalarıyla da kültürel varlıkları koruyor. Çocuk ve gençlerin niteliklerini geliştirmek, onların çağın lideri yapmak için üniversitelerle, araştırma merkezleriyle ve sivil toplum kuruluşları, sanayi ve kamu kuruluşlarıyla eş güdümlü çalışan Büyükşehir, eğitimde de öncü. Spor Kenti Kocaeli vizyonu ile her branşa özel hizmetleri olan Büyükşehir, spora ve sporcuya her zaman destek veriyor. Amatör sporun merkez üssü Kağıtspor’dan engelsiz spora kadar, spor okullarıyla 365 gün eğitim veriyor.

 

KIRSAL VE TARIMSAL HİZMET, İSTİHDAM VE İŞ GELİŞTİRME, ŞEHİR HİZMET MERKEZLERİ

Büyükşehir, istihdamı artırmak ve girişimciliği geliştirmek için uygulanan proje ve faaliyetlerin kapsamını genişletiyor. TABİP projesiyle tarımsal ürünü çeşitlendirirken çiftçiye de destek veriyor. El emeğinin kıymetini bilen Büyükşehir Komek Sepeti ile de vatandaşın her kanaldan pazarda olmasına imkan veriyor. USTAM projesiyle de 320 kişiye eğitim verirken, 140 kişiyi istihdam imkanı sağlıyor. Ayrıca Büyükşehir, şehir hizmetlerinde kolay erişim ve hızlı işleyişi benimsiyor. Bu bağlamda kültür merkezleri, Cemevleri, kapalı Pazar alanları ve sosyal tesisleriyle hep daha iyisini halka sunuyor.

 

KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJE VE YATIRIMLARI, DİRENÇLİ ŞEHİR

Kentsel dönüşüm projelerine ağırlık vererek, kentsel dönüşümde vatandaşın talep ve onayını esas alan Büyükşehir, ince eleyip sık dokuyor. Master Planı Araştırma Raporu, 11.060.000 m2 Alanda Strateji Eylem Planı, 7.160.000 m2 Alanda Jeolojik Etütler ve 6.831.000 m2 Alanda Şuyulandırmayla Cedit Kentsel Dönüşümü gibi önemli projeleri hayata geçiriyor. Şehrin afetlere karşı direncini hızla artıran çalışmalar yapan Büyükşehir, afete hazırlıkta Türkiye’ye örnek oluyor. Olası afetler için aldığı önlem ve yaptığı projelerde kendine yeten Kocaeli, asrın depreminde de en önde saf aldı. Arama kurtarma çalışmaları, deprem mutfağı, şehir hizmetleri, Defne Kocaeli Hastanesi, çadır kent, konteyner kent ve lojistik merkeziyle yaraları sardı.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER