AKM ve Beyoğlu kültür yolu

Beyoğlu Belediyesi, İstanbul Macaristan Başkonsolosluğu ve AKM’nin birlikte sunduğu çok özel konser gerçekleşti.

Muhalif. Kültür Sanat / Emel Seçen

KÜLTÜR YOLU

Beyoğlu Belediyesi, Kültür Yolu kapsamında, yenilenen AKM Salonunda, 8 Haziran gecesi Tiyatro Sahnesinde, Don Giovanni’yi nasıl bilirdiniz?”Dramma Gıocoso, yani 18.yüzyılın ortalarında yaygn bir opera türü olarak karşımıza çıkan sanatın adı. “Dramma giocoso per musica” nın ksaltılmış hali. Napoliten opera geleneği içinde ağırlıklı olarak Venedik’te oyun yazarı Carlo Goldoni’nin yarattığı eserler vasıtasıyla yayılmıştır. En önemli özelliği perde sonunda dramatik anlamda zirve yapan büyük bufa sahneleriydi. W.A.Mozart ve liberetto yazarı Lorenzo Da Ponte’nin birlikte yarattığı, önemli örneklerinden biridir Don Giovanni ve Mozart bu eserleri kataloğuna “opera bufta” olarak geçmiştir.Anlatıcının Suat Arıkan, Koro Şefinin Volkan Akkoç ve Libretto Lorenzo Da Ponte ile Don Giovanni, Caner Akgün Piyano da Fügen Yiğitgil olarak uzun kuyruklar oluşarak izlenirken, sanki adeta sanatta Avrupa turu yaparak AKM’ Macaristan Konsolosluğu, Kültür ve Turizm Bakanlığı Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan’ın taktimleri ile çok önemli ve aynı gecede ikinci etkinlik olarak yerini aldı.

Cziffra100:
Dünyaca ünlü Macar piyanist György Cziffra'nın doğumunun 100. yıl dönümü, Macaristan'da resmi olarak anma yılı ilan edildi ve UNESCO’nun “Yıl Dönümleri Listesi”ne eklendi. Cziffra100 programı, piyanist János Balázs'ın sanatsal liderliği altında, Macaristan'ın yanı sıra müzik dünyasının en önemli şehirlerinde bir dizi kurum, orkestra ve ortakla profesyonel ortaklık çerçevesinde gerçekleşiyor. György Cziffra Anma Yılı, Macaristan Başbakanlık, Dışişleri ve Ticaret Bakanlığı, Macaristan'ın İstanbul Başkonsolosluğu ve Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. kurumları tarafından desteklenmektedir. 

Türk-Macaristan ilişkileri, sanatın Macaristan ve Türkiye üzerinde yansımalarını, Ferenc Liszt’in, İstanbul’u ziyaretinin 175.yıl dönümü ve György Cziffra anma gecesi olarak taktim edildi.

Macar besteci, Ferenc Liszt, beş hafta İstanbul’da kalmış ve yine Haziran ayında müziğin namelerini gökyüzünde ulaştırmıştı. Sonsuzlukta yayılan müzik, insan hayatı içinde hiç eksik olmaması gereken müzik, defalarca bis yapan Janos Balazs’ın eşsiz performansı ile ayakta alkışlanarak tamamlandı. Adeta doğada sakalar, bülbüller gibi piyanonun tuşlarını baki kıldı.

Budapeşte’deki Ferenc Liszt Müzik Akademisi mezunu Balázs, dünyaca ünlü Macar besteci Ferenc Liszt'in İstanbul’u ziyaretinin 175. yılında, bu konseri ustasına adıyor. 
Konser, Macaristan Büyükelçiliği, Başkonsolosluğu ve Liszt Enstitüsü İstanbul Macar Kültür Merkezi desteğiyle gerçekleşiyor. Konser, “Cziffra100” etkinlik serisinin bir parçasıdır.

İLGİLİ HABERLER