Kültür ve Turizm Bakanlığı bünyesindeki Devlet Tiyatroları, 27 Mart Dünya Tiyatro Günü'nde bilet fiyatlarına zam yaptı. Devlet Tiyatroları'da sergilenen oyunların bilet fiyatlarına yüzde 371'e varan oranda zam yapıldı.
Resmi enflasyon yüzde 38'ken Tamer Karadağlı'nın genel müdürlüğünü yaptığı Devlet Tiyatroları, bilet fiyatlarını kategorilere ayırarak zammı artırdı.
En düşük zam oranı yüzde 71 olurken, en yüksek zam oranı yüzde 371 oldu. Devlet Tiyatroları, 2 Nisan 2025 tarihinden sonra sergilenen oyun biletlerini zamlı fiyat ile atmaya başladı.
Asgari ücretin yüzde 44 olduğu 2024 yılında enflasyon gerekçesiyle asgari ücrete yüzde 30 zam yapan iktidar, Devlet Tiyatroları tarafından sergilenen oyunlar için uyguladığı zamda 'hedef enflasyon' gözetmedi. Asgari ücret için uygulanan tarife oyun biletleri için uygulanmış olsaydı, bilet fiyatları yüzde 24 zamlanacaktı.
Zam öncesi indirimli bilet 70 TL, tam bilet 115 TL idi. İndirimli bilet yüzde 186 zamla 330 TL'ye, tam bilet ise yüzde 291 zamla 450 TL'ye çıktı.
Örneğin, 1 Nisan 2025'te Ankara Cüneyt Gökçer Sahnesi'nde oynanacak 'Fare Kapanı' oyununun indirimli bilet fiyatı 70 TL iken, 2 Nisan 2025'te 120 ve 330 TL olmak üzere iki kategoride satılıyor. Böylece 70 TL olan bilet, yüzde 371 zamla 330 TL'ye çıkmış oldu.
FESTİVAL OYUNLARINA ZAM YÜZDE 55
Devlet Tiyatroları, tiyatro festivallerinde sergilenen oyunların biletlerini de daha yüksek bedelle sattı. Normalde 450 TL olan oyunun bedeli yüzde 55 zamla 700 TL'ye çıktı.
Örneğin, en çok izlenen oyunlardan biri olan 'Profesyonel' oyunu, 14 Nisan 2025'te Bursa'da Uluslararası Balkan Ülkeleri Tiyatro Festivali kapsamındaki seanslarının bilet fiyatları 700 TL'ye satıldı.
yapılan zamma tiyatro oyuncuları da tepkili
Tiyatro oyuncusu İlkay Akdağlı, "Kuruluş gayesi, kâr amacı gütmeden her ekonomik kesimden insanı sanatla buluşturmak olan Devlet Tiyatrosu, biletlerine yüzde 400'e varan bir zamla 460 TL yapmış. İndirimli bilet ise 330 TL, AKM ve festivallerin biletleri ise el yakıyor. Çok ama çok üzüldüm" ifadelerini kullandı.
Tiyatro yönetmeni Kemal Aydoğan ise şunları söyledi:
"Atatürk Kültür Merkezi'nde salona göre bilet kategorileri olacakmış ve ön sıralar 900 TL'ye satılacakmış. Bu kamusal kaynak kullanarak tiyatro yapan Devlet Tiyatroları adına skandal demektir. Devlet Tiyatroları'nın kamusallığını ortadan kaldırır. İyi tarafı özel tiyatrolar için haksız rekabet biter.
Ancak olması gereken bütün tiyatrolara ulaşmada seyircilerin büyük bedel ödememeleridir. Yani özel tiyatrolar için ödenekli tiyatro koşulları yaratılması gerekirken bu durumda Devlet Tiyatroları da 'özelleştirilmiş' olur. Tuhaflıkların ardı arkası kesilmiyor. Özel tiyatro fiyatına bilet satmak tiyatroya neoliberal para gözlülüğün edepsizce monte edilmesidir."
İstanbul Devlet Tiyatrosu oyuncusu Veda Yurtsever de tepki içeren bir paylaşımda bulundu: