İskandinav müziğinin prestijli isimleri CSO Ada Ankara’da buluşuyor. Norveçli Şef Ragnar Rasmussen yönetimindeki Devlet Çoksesli Korosu, İskandinav bestecilerin eserlerinden oluşan programla kuzey ezgilerini Ankara’ya taşıyor.
2019 yılında konuk şef olarak katıldığı Walter Strauss Masterclass’ın ardından ikinci kez Türkiye’de konser verecek olan Ragnar Rasmussen, piyano klavyesinin yepyeni bir versiyonu olan “Seaboard”la da konsere yeni bir boyut katıyor. Rasmussen, tasarım olarak dalgaya benzerliğinden dolayı “Seaboard” olarak adlandırılan, “tuşların dalgası” enstrümanını çalarken elektronik müzik ve koro müziği arasında ahenkli bir köprü kuracak.
Konserde, şef Ragnar Rasmussen ve Devlet Çoksesli Korosu’na Norveçli müzisyen ve besteci Henning Sommerro besteleri, vokal ve akordeon performansıyla eşlik ediyor. Devlet Çoksesli Korosunun sipariş eseri olan ve prömiyeri 2019’da Rasmussen’in yönettiği konserde gerçekleşen, Mevlana’nın “Bu Irmak” şiiri üzerine Sommerro tarafından bestelenmiş “This River” eseri de konser programında yer alıyor. Farklı topraklardan gelen aynı güneşin altındaki insanlar, Mevlana’nın “Hadi ben bensiz geleyim, sen sensiz gel” sözlerine ses veriyor.
Ayrıca Henning Sommerro’nun Norveç folklorunu yansıtan eserleri ve Türkiye için özel bestelediği eserler konser programında yer alıyor.
16 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirilecek Aynı Güneşin Altında konserinin biletlerine biletinial.com adresinden veya SanatCepte uygulamasından ulaşılabiliyor.
Ragnar Rasmussen
Koro müziğinin bilinen isimlerinden Ragnar Rasmussen, daha önce Norveç Ulusal Gençlik Korosu, Dünya Gençlik Korosu, Letonya Devlet Korosu, Slovenya Radyo Korosu, Estonya Ulusal Erkek Korosu gibi birçok prestijli toplulukla çalışmıştır. Londra Uluslararası Koro Şefleri Yarışması ve Dünya Koro Şefliği Yarışması dahil olmak üzere uluslararası koro ve şef yarışmalarında jüri olarak görev almaktadır. Bunun yanı sıra birçok prestijli okulda dersler vermeye devam etmektedir. Dünyanın birçok yerinde sayısız performans sergilemiş ve çeşitli kayıtlara katkıda bulunmuştur.
Rasmussen, Norveç Kültür Konseyi komitesinin bir üyesidir ve altı yıl boyunca Kültür Bakanlığı'nın korolar ve vokal toplulukları destek programı profesyonel komitesine başkanlık etmiştir. Ayrıca besteci olarak vokal grupları, koro, orkestra ve opera için beste yapmaktadır.
Henning Sommero
Sommerro, 1977'de Vårsøg adlı şarkısıyla çıkışının ardından hem icracı hem de besteci olarak Norveç'in en deneyimli seslerinden biri haline geldi. Kompozisyonları basit şarkılardan oda müziğine, koro müziğine, orkestra için eserlere, film ve sahne müziğine kadar uzanmaktadır.
Sommerro, 1994 yılında Lillehammer'da düzenlenen Paralimpik Kış Oyunları'nın açılış töreninin sanat yönetmenliğini yaptı. Pek çok kez prestijli Spelmann Ödülü de dahil olmak üzere çok sayıda ödül aldı. Son yıllarda ABD, Fransa, Rusya, Slovakya, İsveç ve Danimarka'dan çok sayıda turneye çıktı ve besteler yaptı.
Besteci ve icracı olarak çalışmalarının yanı sıra Trondheim'daki Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi NTNU Müzik Bölümü'nde beste, org-doğaçlama ve kontrpuan alanında profesördür.
Devlet Çoksesli Korosu
Kültür ve Turizm Bakanlığı Devlet Çoksesli Korosu, 1988 yılından beri Türkiye’nin önde gelen profesyonel topluluklarından biri oldu. Her sezon 30’u aşkın konserde Türkiye’nin önde gelen profesyonel orkestraları ile sahne almakta, yeni müzik eserlerinin ve sipariş bestelerin yer aldığı akapella programlar hazırlamaktadır. Hazırladığı programlarla ve eğitim konserleriyle gençler ve çocuklarla buluşmaktadır. Koro, 2017 yılından itibaren Burak Onur Erdem ile çalışmalarını sürdürmektedir.