© Muhalif 2024

Lübnan'da onlarca Hizbullah militanı, çağrı cihazlarının eş zamanlı olarak patlatılması sonucu ağır yaralandı

Lübnan'ın güneyinde iletişim için kullanılan çağrı cihazlarının patlaması sonucu onlarca Hizbullah militanı ağır yaralandı. Militanların çağrı cihazlarının hacklendiği düşünülüyor. 

Ulusal Haber Ajansı (NNA), “Çağrı cihazlarının yüksek teknoloji kullanılarak patlatılmasının ardından onlarca yaralı hastaneye kaldırıldı” dedi.

Al Jazeera muhabiri, bunun İsrail ile İran destekli grup arasındaki savaşta “büyük bir gelişme” olduğunu kaydetti ve cihazlara sızılmış ya da hacklenmiş gibi göründüğünü söyledi. Muhabir, “Bu büyük bir güvenlik ihlali - Hizbullah'ın iletişim cihazı ele geçirildi. Lübnan'ın dört bir yanından yaralı ve kanlar içinde yerde yatan adamların fotoğraflarını gördük. Hastanelerin kan istediğine dair raporlar gördük” dedi. 

Birkaç ay önce Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın militanlara ve özellikle de İsrail'le gerginliğin arttığı güney sınırı boyunca ön saflarda yer alanlara akıllı telefon kullanmayı bırakmaları çağrısında bulunduğu biliniyor. Nasrallah'ın bu uyarısı, İsrail'in bu cihazlara sızma ve nüfuz etme teknolojisine sahip olduğunu bilmesinden kaynaklanıyor. 

"Çağrı cihazlarına militanlara verilmeden önce müdahale edilmiş olabilir"

Ancak Al Jazeera muhabirinin aktardığına göre militanların akıllı telefon yerine kullandıkları çağrı cihazlarına da sızılmış gibi görünüyor. Al Jazeera'ya konuşan askerî analist Elijah Magnier ise Hizbullah'ın İsrail'in iletişimlerini engellemesini önlemek için yoğun bir şekilde çağrı cihazlarına güvendiğini ve çağrı cihazlarına Hizbullah üyelerine dağıtılmadan önce müdahale edilmiş olabileceğini tahmin ettiğini söyledi.

Hizbullah yetkilisi: Savaştaki en büyük güvenlik ihlali

İsminin açıklanmaması kaydıyla Reuters haber ajansına konuşan bir Hizbullah yetkilisi, çağrı cihazlarının patlatılmasının İsrail ile yaklaşık bir yıldır süren savaşta örgütün maruz kaldığı “en büyük güvenlik ihlali” olduğunu söyledi.

Güney Lübnan'da, ülkenin doğusunda ve Beyrut'un güney banliyölerinde neredeyse eş zamanlı patlamalar olduğuna dair haberler alındığı bildirildi. 

Panik hakim

Al Jazeera muhabiri, Beyrut'ta yaygın bir panik yaşandığını ve ambulansların başkentin güney banliyölerinde yoğun bir şekilde çalıştığını bildirdi. Reuters, bölge sakinlerinin ilk patlamalardan 30 dakika sonra bile patlamaların devam ettiğini söylediğini aktardı. 


 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER