© Muhalif 2024

Macron ateşkes konusunda Lübnan’a destek çıktı

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, İsrail bombardımanının sebep olduğu insani krize çözüm bulmak için yaklaşık 300 milyon sterlinlik fon toplamayı umduğunu açıkladı.

Macron, bombalamaların artırdığı insani krizi ele almak ve Lübnan’ın zayıflığının yarattığı güvenlik boşluğuna çözüm bulmak için Paris’te bir konferansta, yaklaşık 300 milyon sterlinlik fon toplamayı amaçladığını ifade etti. 

Lübnan silahlı kuvvetlerinin güçlendirilmesi ve BM barış gücü UNIFIL’in görev alanının daraltılması önerilerinin de gündeme gelmesi bekleniyor.

Paris ve Washington arasındaki fikir ayrılığı

Ateşkese yaklaşma yönündeki ikinci hedef ise ABD’nin İsrail’in saldırısına destek vermeye karar vermiş görünmesiyle neredeyse imkansız hale geldi.

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken’in Paris toplantısına katılmaması, Paris ile Washington arasında İsrail ve Lübnan krizinin nasıl ele alınacağı konusunda bir çatlak olabileceğine işaret olarak yorumlandı. 

Şu anda Katar’da bulunan Blinken, cuma günü Londra’da Arap liderlerle bir toplantı yapmayı planlıyor.

Ateşkes mümkün mü?

Hizbullah, İsrail ateşkesi uygulayana kadar siyasi veya askeri stratejisi hakkında konuşmayacağını belirtirken, İsrail, Hizbullah’ı hem Beyrut’ta hem de Litani Nehri’nin güneyinde zayıflatmaya devam edeceğini söyledi.

Fransa’nın ateşkesi güvence altına alma çabaları, Hizbullah’ın Gazze’de ateşkes sağlanmadan önce savaşı sona erdirmeye istekli olduğunu açıkça belirtmesi üzerine kurulu.

Hizbullah’tan ise iki savaş alanı arasındaki bağı koparmaya istekli olup olmadığı konusunda çelişkili mesajlar geldi. Ancak Fransa, ABD’nin İsrail’e ateşkesi kabul etmesi için baskı yapması durumunda bir anlaşmaya varılabileceğine inanıyor.

Bu ihtimal, Lübnan parlamentosunda yeni bir cumhurbaşkanı seçmek için çoğunluğun sağlanmasına gerekli alanı sağlayabilir ve büyük ölçüde etnik temelli bölünmelerin yol açtığı iki yıllık çıkmaza son verebilir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER