© Muhalif 2024

MedyaRadar, Ekol TV’nin üstüne konma haberciliğini detaylarıyla anlattı

Sosyal medya platformlarında, gündemdeki son gelişmelere birinci elden anlık olarak erişebiliyoruz. Fakat son dönemlerde bazı video içeriklerinin üzerinde belirli bir kurumun logosunu görmeye alıştık. O kurum Ekol TV. “Bütün haberlere sadece bu kurum nasıl erişebiliyor?” diye sorsak da eksik kalıyordu bu düşünce. Çünkü aynı içeriğin logosuz hali de karşımızdaydı. Bu karmaşa nedir diye sorarken MedyaRadar yazarı ‘Ekran Kedisi’ Ekol TV’nin üstüne konmalı ‘habercilik anlayışını’ köşesine taşıdı.

MedyaRadar’da ‘Ekran Kedisi’ isimli yazarın Ekol TV üzerine paylaştıklarından belli bölümleri şöyleydi:

“Değerli haberci dostlarım, bir süredir Mansimov Gurbanoğlu'nun sahibi olduğu EKOL TV’nin bazı haber sitelerinde üzerinde nal gibi bastıkları logoları eşliğinde haber görsellerini görüyorum. Oysa aynı görsel ve haberler ajanslar tarafından normal şekilde servis edilmekte. Özellikle sosyal medyada cep telefonu ile çekilmiş görsellere bu var olma çabası içindeki kanalın logosunu basmasına ilk başlarda anlam veremedim!

Meraklıyımdır ve küçük çaplı bir araştırma yaptım! Ve karşıma ‘yok daha neler’ dediğim iddialar çıktı!

İddiaya göre, EKOL TV bir süredir ‘para karşılığında’ herkesin sahip olduğu görüntülere kendi logosunu basarak bazı haber sitelerinde bunları kullandırtmakta. Ve bu sayede de reklamlarını yaptırtmakta...

Bence son derece ucuz bir yöntem!

Sosyal medyadaki ‘telifsiz görüntüleri’ alarak üstüne kendi logosunu basmak yerine o haberlere herkesten önce ulaşmayı deneselerdi bu yazıya konu olmazlardı.

 

'Şimdi gelelim Ekol TV’ye başlıklı bölüm'de de şu ifadeler yer alıyordu:

Kamuoyunun büyük ilgi gösterdiği Polatlar davasında Dilan Polat'ın adliyedeki görüntülerine bakın. Görüntünün ortasında Ekol TV logosu.

Görüntü özel olmadığı halde özelmiş gibi logo basmak ve bunu da haber sitelerine servis etmek neyin aklı?

Bir örnek daha sizlere… Türk Hava Yolları’nın (THY) Bodrum-İstanbul seferini yapan uçakta bulunan İbrahim Tatlıses’in kızı Dilan Çıtak Tatlıses ile kedisi için kendisini uyaran kabin memuru arasında tartışma çıkıyor. Arka koltukta oturan bir yolcu cep telefonu ile yaşananları kayda alarak sosyal medyada yayınlıyor. Ancak gelin görün ki Ekol TV’nin acar elemanları görüntüye kendi logolarını basıp servise koyuyor!

Ekol TV’nin bu cinliklerine son örnek mi? Sakaryaspor Kulübü Başkanı Gökhan İn'e tokat atılması görüntüleri... Oysa aynı görüntü Anadolu Ajansı tarafından da servise konuluyor.

Yurttaş gazeteci ne paylaşıyor, görüntüler ve bilgiler doğru mu değil mi bilmeden sahiplenmek…

 

Ve son bomba size…

Ümraniye'de polis memuru Şeyda Yılmaz'ı şehit eden cani Yunus Emre Geçti, siyah çöp poşeti giydirilerek kadın polisler eşliğinde adliyeye sevk edildi. Olay tüm medya tarafından yakından takip edildi. Ajanslar farklı açılardan fotoğraf ve görüntü servis etti. Peki, EKOL TV ne yaptı dersiniz?

Hayvan Durum İzleme Amirliği'ne bağlı hayvan taşıma aracı görüntüsüne logosunu basarak sözüm ona ‘özelmiş’ gibi haber yaparak anlaşmalı oldukları yerlerde bu görselleri kullandırttılar!

Bu tür ucuz oyunlarla var olma çabaları yerine gerçek ses getirecek haberlere imza atmalarını tavsiye ediyorum bu arkadaşlara…

Tik Tok, Twitter (X), Instagram gibi popüler platformlarda paylaşılmış bir içeriği izin almadan ve kaynağa referans vermeden yayınlamanın ve üstelik de bunu kendi malıymış gibi servis etmenin hangi akla mantığa sığdığını anlatabilenler varsa buyursun anlatsın...”

 

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER