© Muhalif 2024

Meta, Rus devlet medyasını yasakladı

Meta, Rus devlet medyasının nüfuz operasyonları yürüttüğünü ve denetimden kaçınmak için aldatıcı taktikler kullandığını gerekçe göstererek, bu medyaya ait bazı kanalları platformlarından yasakladı.

Meta, Facebook'un sahibi olan sosyal medya devi, Rus devlet medyasına karşı yeni bir adım attı. Şirket, Rossiya Segodnya ve RT gibi devlet destekli medya kanallarının, platformlarında denetimden kaçınmak ve nüfuz operasyonları düzenlemek için aldatıcı taktikler kullandığını belirterek, bu kanalları küresel ölçekte yasakladı. Meta'nın açıklamasında, "Dikkatli değerlendirmeden sonra, Rus devlet medyasına karşı devam eden yaptırımlarımızı genişlettik. Rossiya Segodnya, RT ve diğer bağlı kurumlar, yabancı müdahale faaliyetleri nedeniyle uygulamalarımızdan yasaklandı" denildi. Yasakların önümüzdeki birkaç gün içinde uygulanması bekleniyor.

Washington'daki Rus Büyükelçiliği, RT ve Sputnik Haber Ajansı'nın sahibi Rossiya Segodnya'nın BBC'nin yorum taleplerine yanıt vermediği bildirildi. Rus devlet medya kuruluşlarının Batı ülkelerindeki siyasete nüfuz etmeye çalıştığı iddiaları uzun süredir tartışma konusu.

Meta'nın bu adımı, sadece Facebook'u değil, aynı zamanda Instagram, WhatsApp ve Threads uygulamalarını da kapsıyor. Şirketin, Rus devlet medyasına karşı tavrını sertleştirmesi, sosyal medyada büyük bir değişiklik anlamına geliyor. İki yıl önce Meta, Rus devlet medyasının platformlarda reklam vermesini ve içeriklerinin kullanıcılarla buluşmasını kısıtlamıştı. Ukrayna'daki işgalin başlamasından bu yana, AB, İngiltere ve Ukrayna'nın bu bölgelerde bazı Rus devlet medya kanallarını engelleme isteklerine uymuştu.

Son günlerde ABD, Rus devlet yayıncısı RT'yi, Tennessee'deki bir firmaya Rus hükümetinin mesajını gizlice yaymak için 10 milyon dolar ödemekle suçlamıştı. Suçlamada, göç, cinsiyet ve ekonomi konularında sağcı görüşleri aktaran videoların iki RT çalışanı tarafından "gizlice kurgulandığı, paylaşıldığı ve yönetildiği" belirtilmişti.

Geçen hafta ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, RT'yi "Rus istihbarat aygıtının fiili kolu" olarak tanımlamıştı. RT, Blinken'in sözlerini X platformundan canlı yayınlayarak "ABD'nin son komplo teorisi" olarak nitelendirmişti.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER