© Muhalif 2024

Millet ittifakı yerine stratejik iş birliği

28 Mayıs seçimlerinin ardından en çok merak edilen konulardan biri yerel seçimlerde Millet ittifakının devam edip etmeyeceği oldu.

Özellikle İYİ Parti tarafı daha önce ittifakın teknik olarak devam etmesinin zaten söz konusu olmadığını sıkça yinelemiş ve bu ittifakların ancak seçim için yapılmasının mümkün olduğunu dile getirmişti. Genel Başkan Meral Akşener’in kongre konuşması ve başka İYİ Parti yetkililerinin de CHP ile yapılan son iki ittifakın yapılış şekline karşı eleştirileri kamuoyuna yansımıştı. 

Gelinen noktada İYİ Parti tarafında yerel seçimlere tek başına girmesi fikri partide ağırlık kazanmış durumda. Ancak baştan beri 2019 da başarı kazanılan formülün 2019’daki şekliyle uygulanmasını ancak bu sefer İYİ Partinin daha fazla kazanım sağlaması gerektiğini düşünenlerin sayısı da partide hiç az değil. 

CHP tarafından gelen bilgiler ise Millet ittifakının son haliyle devam etmesinin tercih edildiği yönünde ama bunun kabul görmemesi durumunda kazanılan büyükşehirlerin de kaybedilmesi riskinin ortaya çıkacağı için henüz net bir tavır sergilemedikleri de ifade ediliyor. Parti içinde büyük şehirlerde çok sert şekilde hissedilmeye başlanan ekonomik krizin CHP’nin elini çok daha fazla güçlendirdiği fikrine sahip olanlar da var. BU görüşe sahip olanlar ‘ittifakı yine istediğimiz zemine taşıma konusunda artık daha güçlüyüz geri adım atmaya gerek yok’ diyorlar. 

İYİ Parti de ise ağırlıklı görüş tek başına seçimlere girmek olsa da büyük şehirlerin Cumhur ittifakına geçmesi ihtimali orada da temkinli davranmayı daha ön plana çıkarıyor. Bu sebeple de adaylar üzerinden belirli yerlerde stratejik ortaklık fikri ağır basıyor. İki tarafın tabanının da hayır demeyeceği adaylarla seçmenin karşısına çıkmak bu stratejinin temelini oluşturuyor ama kendilerinin CHP’yi destekleyen parti konumunda olmasının da partinin büyümesini engellediği fikri de ağırlık kazanıyor. Bu durumu aşmak için de iş birliklerinde İYİ Partili isimlerin de ortak olarak destekleneceği bir bölüşüm önerisi ön plana çıkıyor. 

Büyük şehirler dışındaki bölgelerde ise her iki partide de hakim fikir yerelden gelen tepkilerin değerlendirilmesi. Yerelde sağlanabilecek anlaşmalara kulak vermek konusunda iki partide de bir eğilim var. Bu tara yerel birliktelikler söz konusu olmazsa herkesin kendi adayını çıkarması fikri kabul görmüş durumda.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER