© Muhalif 2024

Mozart'ın bilinmeyen bir eseri ortaya çıktı

Wolfgang Amadeus Mozart'ın çocukluğunda bestelediği düşünülen bir eser, Almanya'daki bir kütüphanede yeniden keşfedildi. Leipzig Şehir Kütüphaneleri, eserin 1760'ların ikinci yarısında bestelendiğini ve yaylı çalgılar üçlüsü için 7 küçük hareket içerdiğini açıkladı. Eserin tamamı yaklaşık 12 dakika sürüyor.

İlk İtalya Seyahatinden Önce Bestelendi

Araştırmacılar, Mozart'ın müzik eserlerini kronolojik olarak sıralayan Köchel Dizini üzerinde çalışırken, Leipzig'deki müzik kütüphanesinde bu eseri buldu. Yeni bulunan el yazmasının Mozart tarafından değil, 1780 civarında çıkarılmış bir kopya olduğu düşünülüyor. Eserin, Mozart'ın ilk İtalya seyahatinden önce bestelendiği tahmin ediliyor.

Eser, "Ganz kleine Nachtmusik" adıyla anılıyor ve perşembe günü Salzburg'da bir yaylı çalgılar üçlüsü tarafından icra edildi. Etkinlikte Köchel Dizini'nin son versiyonu da tanıtıldı.

Yeni Keşiflerin Kapısını Aralıyor

Salzburg merkezli Uluslararası Mozart Vakfı'ndan Ulrich Leisinger, Mozart'ın genellikle piyano müziği, arya ve senfonilerin bestecisi olarak bilindiğini, ancak sanatçının babasının oda müziklerine de işaret ettiğini vurguladı. Leisinger, yeni bulunan eserin birçok yeni keşfe kapı aralayabileceğini belirtti: "Bunun ilhamı, Mozart'ın ablasından gelmiş gibi duruyor. Bu yüzden kardeşine dair bir hatıra olarak sakladığını düşünmek istiyoruz."

Mozart, yalnızca 35 yıl yaşamış olmasına rağmen klasik müziği şekillendiren önemli bir figürdür. Geçen yıl yapılan bir araştırma, yeni doğmuş bebeklerin doktor muayenelerinde Mozart dinletilerek sakinleştirilebileceğini ortaya koymuştu.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER