NASA'nın Mars deneyleri, olası yaşamı yok etmiş olabilir
BİLİM - TEKNOLOJİBerlin Teknik Üniversitesi, NASA'nın 1970'lerdeki Viking misyonlarında kullanılan su deneylerinin, Mars'taki olası mikroskobik canlıların ölümüne neden olmuş olabileceğini açıkladı.
Berlin Teknik Üniversitesi’nden bilim insanları, NASA'nın 1970'lerde Mars'ta gerçekleştirdiği Viking misyonlarının, Kızıl Gezegen'de yaşam bulmuş olabileceğini ancak kullanılan deneysel yöntemlerin bu yaşamı yok etmiş olabileceğini öne sürdü.
Nature Astronomy dergisinde yayımlanan makalesinde bilim insanı Dirk Shulze-Makuch, Viking misyonları sırasında Mars toprağına aşırı miktarda su eklenerek yapılan deneylerin, mikroskobik yaşam formlarının ölümüne yol açmış olabileceğini ifade etti.
Hatalı Yaklaşım
1970'lerde Viking misyonlarıyla elde edilen toprak örneklerine su ve besin maddeleri eklenerek yaşam belirtileri incelenmişti. Deneylerin pozitif sonuç verdiği açıklansa da ilerleyen yıllarda bu sonuçların hatalı olduğu düşünülmüştü. Shulze-Makuch’a göre, Mars’ta yaşam, Dünya’daki Atacama Çölü gibi aşırı kurak ortamlarda hayatta kalan mikroorganizmalar gibi farklı koşullara adapte olmuş olabilir.
Mars'taki potansiyel canlıların suya karşı toleranslarının çok düşük olduğu ve aşırı suyun ölümcül etki yaratabileceği belirtiliyor. "NASA suyu takip etmek yerine tuzu takip etmeli" diyen Shulze-Makuch, gelecekteki Mars misyonlarının bu yeni anlayış doğrultusunda şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Yeni Bir Misyon Önerisi
Makale, Mars’a yönelik yeni bir yaşam tespit misyonunun düzenlenmesi gerektiğini savunuyor. Bu misyonda, özellikle Mars'ın tuz içeren bölgelerinin ve daha az su gereksinimi olan organizmaların araştırılmasının öncelik olması gerektiği belirtiliyor.
İlginizi Çekebilir