© Muhalif 2024

Norveç'te ilk kez elektrikli araç sayısı, benzinli araç sayısını geçti

Bir endüstri kuruluşu, Norveç'te elektrikli otomobillerin sayısının ilk kez benzinli otomobillerden fazla olduğunu söyledi.

Norveç Yol Federasyonu (OFV) tarafından yapılan açıklamada, İskandinav ülkesinde kayıtlı 2,8 milyon özel otomobilin 754 bin 303'ünün tamamen elektrikli olduğu, buna karşılık 753 bin 905'inin benzinle çalıştığı belirtildi.

Dizel modeller 1 milyonun biraz altında bir sayı ile en çok sayıda olmaya devam ediyor, ancak satışları hızla düşüyor.

OFV direktörü Øyvind Solberg Thorsen, “Bu tarihi bir gelişme. Çok az kişinin 10 yıl önce görebileceği bir dönüm noktası” dedi ve “Binek araç filosunun elektrifikasyonu hızla ilerliyor ve Norveç böylece dünyada elektrikli araçların hakim olduğu bir binek araç filosuna sahip ilk ülke olma yolunda hızla ilerliyor" diyerek devam etti. 

Büyük bir petrol ve gaz üreticisi olan Norveç, AB'nin hedefinden 10 yıl önce, 2025 yılına kadar satılan tüm yeni otomobillerin sıfır emisyonlu araçlar olmasını hedefliyor. 

Norveç'in iklim taahhütlerini yerine getirmeye yardımcı olmak için karayolu taşımacılığını elektrikli hale getirmek amacıyla yetkililer elektrikli araçlara cömert vergi iadeleri sunarak bu araçları benzinli, dizel ve hibrit araçlarla karşılaştırıldığında rekabetçi fiyatlara sahip hale getirdi.

Norveç'in elektrikli araç başarısı, Avrupa'nın başka yerlerinde görülen mücadelelerle keskin bir tezat oluşturuyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER