© Muhalif 2024

Önder Algedik: Barınak ihalesinin bedeli, kısırlaştırma bedelinin 8,4 katı

Muhalif yazarı Önder Algedik’in sokak hayvanlarıyla ilgili son yazısı, gazeteci Nevşin Mengü’nün YouTube kanalında konuşuldu. Algedik, Mengü’nün canlı yayınına bağlanarak süreç hakkındaki görüşlerini detaylı bir şekilde dile getirdi.

İklim uzmanı yazarımız geçtiğimiz günlerde ‘Sokak hayvanlarını öldürmeyip yasa teklifini açıklıyorum’ başlıklı bir yazı kaleme aldı. Yazı sosyal medyada çok konuşuldu ve paylaşıldı.

Gazeteci Nevşin Mengü de, Algedik’i yazıyla ilgili daha fazla detay paylaşması için kişisel YouTube kanalına konuk etti.

Önder Algedik’in meseleye başka bir yerinden baktığını ve çok çarpıcı bir yazı yazdığını belirten Mengü yazı için, “Ölümü gösterip sıtmaya razı etmek ve acaba bir inşaat projesi olan barınak ihalelerini mi açmak var bundan sonra” diyor ve konuyla ilgili detayları aktarması için mikrofonu Algedik’e bırakıyor:

“Aslında çok da farklı bir süreç yaşamıyoruz. Başka bir kanun nasıl geçiyorsa bu da böyle olacak. Şimdi elimizde iki somut veri var. Türkiye’de kanun düzenlemeleri genelde boş kağıda yapılıyor. Öncesinde hiçbir bilgi, bunla ilgili stratejik dökümanlar, raporlar yapılmadığı için boş kağıda gelen dökümanları tartışıyoruz. Birinci bildiğimiz şey bu.

İkinci bildiğimiz şey: Bu ülkede şehir hastaneleri diye bir şey var. Şehir hastanelerine benzer bir şekilde; müşteri garantili hastane gibi, bunu da başka bir işe evirecekler. Otoyollar, atık meselesi ha keza öyle. Bunu da biliyoruz. Üçüncü bildiğimiz şey: 5199 uygulanmıyor. Nasıl anayasayı tanımayan bir AKP varsa 5199’u da tanımayan bir AKP var. Ve bunu uygulasa aslında sorun bugün çözülmüştü. Ve bir süredir ayak direttiriyor belediyelere. CHP’li belediyeler de buna dahil. Mesela Sayın Özgür Özel’in söylediği çok önemli ama keşke Ankara Büyükşehir Belediyesi ya da Aydın Büyükşehir Belediyesi de bu konuda kötü örneklerden değil de iyi örneklerden olsalar. Yani ‘biz kısırlaştırma yapmayacağız, bu iş çok maliyetli barınak yapacağız’ demeseler biz aslında 5199’u uygulatabilecektik.

Barınak ihalesinin bedeli kısırlaştırma bedelinin 8,4 katı

Şimdi burada niye barınak meselesi diyoruz. Şehir hastanesi dedik vesaire ama çok somut bir veri vereceğim. 2022 yılında Ankara Büyükşehir Belediyesi performans programında toplam 7 bin 500 hayvanı kısırlaştırma hedefi koymuş, ayırdığı para 10 milyon TL. Yani bugünün parasıyla 2-3 apartman dairesi parası. 20 milyon TL dediğiniz zaman da 15 bin hayvanı değil 30-40 bin hayvanı kısırlaştırıyorsunuz. Çünkü bazı masraflar tekrarlanan maliyetler. Peki böylesi bir dönemde 6 bin hayvan için yapılan barınak ihalesinin bedelini biliyor musunuz? 84 milyon TL. 8,4 katı. 10 milyon TL yerine 20-30 milyon ayırsanız kısırlaştırma için 7 bin 500’ü 17 bin’e değil belki 27 belki 37 bin’e çıkaracaksınız. Popülasyon kontrolünü belki durduracak o kritik eşiğe geleceksiniz ve sorununuz olmayacak.

Bize önce *sokak hayvanlarını uyutacağız" palavrasını sunup sonra "aa dinde yeri yokmuş" dedikleri teklifin derdinin aslında 5199'u uygulamayıp canları barınaklara tıkacakları yeni bir inşaat rantı yaratmak olduğunu bilmeyen kaldı mı?#SokakHayvanlarıYalnızDeğildirpic.twitter.com/zqqAE5UeLy

— Önder Algedik (@OnderAlgedik) May 29, 2024

Barınak rantı altında yeni bir inşaat yöntemi…

Biz 6 bin hayvanlık bir barınak ihalesi yüzünden bu duruma geldik. Bu yüzden de benim iddiam şuydu bir hafta evvel bu yazıyı yazdığımda bizi uyutmaya korkutacaklar çünkü bugünkü açıklama şuydu: ‘İslam’da yeri yok’. Hangi dinde yeri var, hangi dinde bir canlıyı öldürmenin yeri var ki? Bunu bilmiyor muyuz? AK Parti ilk defa mı öğrendi? Bunu hepimiz biliyoruz. Buradan korkutulacağız ve çok iyi bir şekilde; iş modelini daha kestiremedim ama barınak rantı adı altında yeni bir inşaat yöntemi ve bu barınakları ormana yapacaklar, olmadık yerlere yapacaklar. Burada zaten hayvanlar öldürülecek. Çünkü buralar kontrolsüz yerler, Nazi kamplarının hallicesi ya da F tiplerinin bir kat daha kötüsü olan yerler. Böyle bir ortam yaratılacak. Benim iddiam buydu. Zaten dün su koyvermeleri çok net gösteriyor. Bence bunun arkasındaki temel motivasyon rant.


Önder Algedik’in açıklamalarının devamını linke tıklayarak izleyebilirsiniz….
 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER