© Muhalif 2024

Perseid meteor yağmuru geliyor!

Her yıl gerçekleşen Perseid meteor yağmuru bu yıl en yoğun 12-13 Ağustos günlerinde gözlemlenecek. Gece yarısından sonra yoğunlaşması beklenen gök olayında saatte 60-100 adet göktaşının görülebileceği tahmin ediliyor.

Perseid meteor yağmuru gösteri zamanları, özellikle ılık yaz gecelerine denk gelen kuzey yarımkürede, yılın en sevilen zamanlarından birisidir. 2023 Perseid meteor yağmuru 17 Temmuz ile 24 Ağustos arasında gerçekleşecek. Bu süreçte meteor sayısı her gece artarak Ağustos ortasında zirveye ulaşacak ve ardından yavaş yavaş azalacak.

Bu yıl zirve yapacağı zamanın, 12 Ağustos gecesi olduğu düşünülmektedir. Bu tarih, Yeni Ay’dan yaklaşık üç gün öncesine denk geldiği için de koşullar meteor yağmurunu gözlemlemek için uygun olacak.

Perseid en yoğun meteor yağmurlarından biridir ve yağmurun yoğun olduğu günlerde saatte 50-75 adet “meteor kayması” gözlemlemek mümkündür. Perseid yağmuru sırasında “ateş topları” denilen gök taşlarını da görmek olasıdır. Bu ateş topları daha büyük ışık patlaması şeklinde ve daha uzun süre gözlenebildiği için ayırt etmek olası olacaktır.

Perseid Meteor Yağmurunu Nasıl ve Nerede Gözlemleyebiliriz?

Herhangi bir meteor yağmurunu izlemek için kesinlikle bir teleskoba veya dürbüne ihtiyacınız yok. Gözlem için ilk yapmanız gerekenler, ışık kirliliğinin olmadığı, mümkün olduğu kadar karanlık bir bölge bulmak ve bulutsuz, açık bir gökyüzünü yakalamaktır. Perseid Meteor Yağmurunu en iyi Kuzey Yarımküre’de ve orta-güney enlemlerinde gözlemleyebilirsiniz.

Bu tip bir gözlem için kendinize en az bir saat süre tanıyın. Çünkü meteor yağmurlarındaki göktaşları aralıklar halinde gelir. Ayrıca unutmayın, gözünüzün gecenin karanlığına alışması 20 dakika kadar sürebilir. Bu yüzden süreci aceleye getirmeyin. Sonrasında ise aşağıdaki ipuçları işinizi kolaylaştırabilir.

Göktaşı yağmurları, en iyi gece yarısıyla sabah hava aydınlanana kadar olan dönemde gözlenir. Çünkü bu sırada yerküre üzerinde bulunduğumuz yer, Dünya’nın yörüngesinde ilerlediği yöne döner ve göktaşlarıyla doğrudan karşılaşır.

Perseid meteor yağmuru denmesinin nedeni Perseus (Kahraman) takım yıldızının olduğu bölgeden saçılmaya başlamasıdır. Fakat buradan her yöne dağıldığı için, herhangi bir yerde görme şansınız vardır. Yine de Perseus (Kahraman) takım yıldızı yönüne bakmanız akıllıca olacaktır.

Perseid Meteor Yağmurunun Kaynağı Nedir?
Yılın farklı dönemlerinde gözlenebilen meteor yağmurları çoğunlukla Dünya’nın yörünge hareketi sırasında, kuyruklu yıldız artıklarının bulunduğu bölgelere girmesiyle oluşur. Perseid yağmurunun da kaynağının 109P/Swift-Tuttle kuyruklu yıldızından ayrılan küçük kayaç ve toz parçalarıdır.

İlk sistemli meteor yağmuru gözlemini, 1839 yılında Alman matematikçi ve gökbilimci Eduard Heis yapmıştır. Bundan Perseid ile ilgili bilinen ilk bilimsel çalışma ise İtalyan gökbilimci Giovanni Schiaparelli’ye aitir. Schiaparelli 1864-1866 yılları arasında yaptığı gözlemlere dayanarak bu göktaşı yağmuruna neden olan göktaşlarının, Swift-Tuttle Kuyrukluyıldızı’nın yörüngesine çok yakın bir yörüngede dolandığını göstermiştir.

Her sene, Temmuz ayının 17’sinden Ağustos ayının 24’üne kadar, gezegenimiz Dünya, Perseid göktaşı yağmurlarının ebeveyni olan Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının yörüngesinden geçer. Bu kuyruklu yıldızın uzaya bıraktığı atıklar kuyruklu yıldızın yörüngesine saçılırlar.

Sonrasında Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının ardında bıraktıkları Dünya’nın yukarı atmosferine saatte 210 bin km ile çarpar. Devamında da geceyi hızla geçen Perseid meteorlarıyla aydınlatır. Bu nedenle meteor yağmurları her yıl aynı tarihlerde gerçekleşir.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER