Putin, Prigojin’in ölümüyle ilgili yeni detaylar paylaştı
DÜNYARusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, aralarında Wagner grubu lideri Yevgeni Prigojin’in de bulunduğu 10 şahsın öldüğü ağustos ayında düşen uçaktaki cesetlerde el bombası parçaları bulunduğunu bilgisini paylaştı.
Perşembe günü Valday Tartışma Kulübü oturumunda konuşan Putin, yapılan araştırma sonucunda ”uçağın dışarıdan bir darbe almadığının da görüldüğünü ifade etti.
Kazayla ilişkin bilgilerin kendisine Rusya Soruşturma Komitesi’nin başındaki Aleksandır Bastrikin tarafından aktarıldığını belirten Putin, düşen uçaktaki cesetlerden el bombaları parçaları çıktığını ifade etti.
Konuyla ilişkin soruşturmanın sürdüğünü vurgulayan Rusya lideri, Wagner bağlantılı ofislerde ve dairelerde daha önce 5 kilogram kokain bulunduğunu söyleyerek, ”Maalesef cesetlere alkol ve uyuşturucu testi yapılmadı” dedi.
23 Ağustos’ta Wagner’e ait bir uçak, Rusya’nın Tver bölgesinde düştü. Aralarında Prigojin, onun sağ kolu Dmitri Utkin ve Wagner Güvenlik Şefi Valeri Çekalov’un da olduğu 10 kişi hayatını kaybetti. Wagner bağlantılı kanallar, uçağın düşürüldüğünü iddia etti.
Putin, Prigojin’in ölümünden sonra Wagner liderini ”Çok büyük hatalar yapılmış, karmaşık kaderli bir adam” olarak nitelendirdi.
Prigojin kimdir?
Yevgeni Prigojin, 2014’te Wagner paralı asker grubunu kurdu ve liderliğini üstlendi. Wagner grubu önce 2014’te Donbass’ın işgalinde, daha sonra da Orta Doğu ve Afrika’daki çatışmalarda oynadığı rollerle dünyada tanınmaya başladı. Grup, özellikle Libya İç Savaşı’ndaki faaliyetleriyle Türkiye medyasında da sıkça yer aldı. Wagner, Ukrayna savaşında da yer aldı ve varlığı boyunca insan hakları ihlalleriyle gündeme geldi.
Suç kaydı olan varlıklı bir iş insanı olan Prigojin, Kremlin’e catering hizmeti verdiği için ”Putin’in şefi” diye tanınıyordu.
Ayaklanma
Haziran’da Priigojin, Rus ordusunun kendi savaşçılarını hedef aldığını ve 2 binini öldürdüğünü iddia ederek Rus Silahlı Kuvvetleri’nin elitlerini devirme sözü verdi ve bir süredir ordu ile Wagner arasında devam eden gerilim patlama noktasına ulaştı.
Moskova’ya doğru yürümeye başlayan Wagner askerleri, Rusya’nın güneyindeki Rostov-na-Donu’yu ele geçirdi.
23 Haziran’da başlayan ayaklanma, 24 saatten kısa sürdü. Belarus lideri Aleksandır Lukaşenko arabuluculuğunda Kremlin ile Prigojin arasında yapılan görüşmeler sonucunda Wagner ilerlemesini durdurdu.
Anlaşma kapsamında suçlamalar düşürüldü ve Prigojin, Wagner üyeleriyle birlikte Belarus’a geçip Minsk’in ordusunu eğitmeyi kabul etti.
Prigojin, ayaklanmadan sonra genellikle sessizliğini korudu.
İlginizi Çekebilir