© Muhalif 2024

RTÜK: Yayıncılık ilkelerine uymayan yayınlara cezai müeyyideler artacak

RTÜK, yayıncılık ilkelerinin ihlali nedeniyle uygulanmak zorunda kalan müeyyidelerin arttığını açıkladı. Özellikle kadına ve çocuğa yönelik şiddet olaylarının medyada işleniş biçimi eleştirilirken, yasa ihlallerine karşı denetimlerin sıkılaştırılacağı belirtildi. RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, bundan sonraki süreçte uyarılardan ziyade cezai müeyyidelerin uygulanacağını ifade etti.

Radyo ve Televizyon Üst Kurulu (RTÜK), yayıncılık ilkeleri ihlalleri nedeniyle geçen dönemde uygulanan müeyyidelerle ilgili açıklama yaptı. RTÜK, yayıncıların toplumsal hassasiyetlere özen göstermesi gerektiğini vurgularken, özellikle kadına ve çocuklara yönelik şiddet olaylarının medyada ele alınış biçiminde olgunluk beklendiğini ifade etti. Mahkemelerin verdiği yayın yasaklarının dikkate alınmaması, mağdurların tekrar mağdur edilmesi ve basın etik kurallarına uyulmaması RTÜK’ün tepkisine neden oldu.

Açıklamada, 6112 sayılı Kanunda yer alan yayıncılık ilkelerine, basın etik değerlerine ve uluslararası basın etik kurallarına uyulmasının zorunluluğu hatırlatıldı. RTÜK, bu dönemde aldığı “Kadına yönelik şiddetle mücadele etik ilkeleri”, “Spor programları yayın etik ilkeleri” ve “Gündüz kuşağı programları ilke kararları” gibi kararları uygulamaya devam edeceğini belirtti.

RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Şiddet içerikli yayınlarla mücadelemiz yeni bir aşamaya geçiyor. Bundan sonra denetim süreçleri aktif olacak ve uyarılardan çok cezai müeyyideler uygulanacak” dedi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER