Cam tavan sendromu "öğrenilmiş çaresizliğin" diğer adı

Cam tavan sendromu daha çok iş hayatındaki kadınlarda görülen psikolojik hastalıklardan biridir. Yani aslında bildiğimiz bir "dizi" adından çok daha öte...

Psikolojik hastalıklardan bir tanesi de cam tavan hastalığıdır. Özellikle kadınlarda görülen bir hastalık olan cam tavan hastalığı çalışma hayatındaki kadınların sendromu olarak bilinmektedir. Kadınların yoğun çalıştığı sektörlerde erkekler için de  cam tavan sendromu görülmektedir ancak nadir.

Cam tavan sendromu daha çok iş kadınlarında görülen psikolojik hastalıklardan bir tanesidir. Özellikle çalışan kadınların kariyerlerinde geldikleri yerde ilerlemelerinin durması ile ilerlemelerinin etkileyen her şey cam tavan sendromu olarak bilinmektedir. Cam tavan sendromu genellikle kadınlarda görülmesine rağmen nadir de olsa erkeklerde görülen bir sendromdur.
Adından da anlaşılacağı gibi cam tavan sendromu görünmeyen engelleri tanımlamak için kullanılmaktadır. Cam tavan sendromunda kişi kendine engel olan bazı durumların olduğunu düşünmektedir. Ancak gerçekte böyle bir engel olmadığı görülür. Aslında öğrenilmiş çaresizliğe yakalanmış olan kişi kendi kendine engeller yaratarak kendi ilerlemesini durdurur. Olumsuz düşünceler cam tavan sendromunu tetiklemektedir. Aynı zamanda özgüven eksikliği cam tavan sendromuna engel olmaktadır.
Cam tavan sendromu belirtileri nelerdir?
Özellikle kadınlarda sıkça görülen cam tavan sendromu kişilerin üst seviyelerdeki pozisyonlara gelebilmek için çabalamalarına rağmen ilerleyemedikleri düşüncesiyle görünmez saydam engele verilen isimdir.

Cam tavan sendromunda ortada bir engel olmamasına rağmen engelin var olduğu düşünülmektedir. Cam tavan sendromu en çok gözlemlenen belirtisi;
Sürekli bahaneler üretmek
Sürekli engellerden bahsetmek
Başarılarının takdir görmediğinden bahsetmek gibi hayıflanmalar cam tavan sendromunun en bilindik belirtileri arasındadır.
Cam tavan sendromu testi nasıl yapılır?
Cam tavan sendromu pireler üzerinde  yapılan bir deney ile açıkça görülmektedir. Pireler cam bir fanusa konularak başlatılan bir deney sonucu pireler fanusun içinde zıplamaya başlar. Ama her seferinde cam tavana çarparak düşerler. Pireler bir süre sonra cam tavana çaprmayacak kadar  zıplamayı başarırlar. Fakat bir süre sonra tavan engeli kaldırıldığı halde pirelerin en fazla o  seviyeye kadar zıpladığı görülmektedir.  Engel kalkmış ama  pireler bunun farkına varmamıştır.
Öğrenilmiş çaresizlik
Cam tavan sendromuunda da dış engelin kalkmış olmasına rağmen kişinin içindeki engeller sürmeye devam eder bu yüzden cam tavan sendromunun diğer adı da öğrenmiş çaresizliktir; kişiler ne yaparsa yapsınlar yapabileceklerini inanmadıkları için başarılı olamazlar. Böylece sürekli bahane üreterek dış etkenlere karşı suçlayıcı tavır içinde olurlar.


 

İLGİLİ HABERLER