D Vitamini eksikliğini ciddiye alın!

 

Talatpaşa Tıp Laboratuvarları Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, ülkemizde görülme sıklığı %75-90'lara varan D vitamini eksikliğinin dikkate alınması gereken bir rahatsızlık olduğunu belirtti.

Prof. Dr. AhmetVar, başta kemik sağlığı olmak üzere vücutta çok farklı işlevlerde kullanılan D vitaminin eksik olmasının en sık kronik yorgunluk, halsizlik, kemik-eklem ağrıları, depresyon gibi belirtilerle kendini gösterdiğini de ifade etti.

Prof. Dr.Var, D vitamini eksikliğinde risk grubu içinde başta bebekler ve gelişme çağındaki çocuklar, hamileler ve emziren anneler, yaşlılar, obezler, koyu ten rengine sahip olanlar ve kapalı ortamda çalışanlar olduğunu dile getirdi.

D vitamini eksikliğinin tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de yaygın bir sağlık sorunu olduğunu dile getiren Prof. Dr.Var, “D vitamini başta kalsiyum ve fosfor dengesinin sağlanması olmak üzere vücudumuzda birçok fonksiyona aracılık eden, yağda çözünen bir vitamindir. Eğer D vitamini düzeyiniz 20 ng/mL altında ise eksiklik, 20-30 ng/mL arasında ise yetersizlikten bahsedilir. Ülkemizde yapılan bir çalışmada toplumumuzda D vitamini eksikliği %75, yetersizliği %14 sıklıkta bulunurken, yeterli düzeyde D vitaminine sahip olanların oranı sadece %11 olarak belirlenmiştir. Hamilelerde ise bu oranlar çok daha endişe verici boyuttadır. Bu nedenle gebelere 12. haftalıktan itibaren gebelik süresince altı ay ve doğum sonrası altı ay olmak üzere toplam 12 ay süreyle, günlük 1200 IU D vitamini desteği programı Sağlık Bakanlığı tarafından 2011 yılında yayınlanmıştır” diye konuştu.

DOĞRU BESLENME VE GÜNEŞLENME

 

D vitamini takviyesi için vitaminlerin yanısıra doğru beslenme ve güneşlenmenin de önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. AhmetVar, “D Vitamini eksikliğini gidermede en doğal ve etkili yöntem doğru güneşlenmedir. Vücudumuzdaki D vitaminin %80-90 kadarı güneşlenme ile ciltte sentezlenir. Geri kalan %10-20'si ise diyetten kazanılır. Yetersiz güneşlenme ve beslenme durumlarında D vitamini eksikliğinin giderilmesinde alternatif seçenek uygun teknikle üretilen D vitamini takviyeleridir. Ülkemizde UVB ışınlarından D Vitamini sentezi için en uygun güneşlenme zamanı, güneş ışınlarının dik olarak geldiği Mayıs ayından Kasım ayına kadar saat 10:00 ila 15:00 arasıdır. Güneşlenme süresi bahar aylarında 20-30 dakika, yaz aylarında ise 10-20 dakika arasında olmalıdır. Koyu cilt rengine sahip olanlarda bu sürenin 10 dakika daha uzatılması önerilir. Beslenmede ise yağlı balıklar, süt, yumurta, tereyağı, yulaf D vitamininden zengindir. Fakat bu gıdalardan bol tüketseniz bile beslenmenin D vitamini düzeylerine katkısı %20’yi geçmez” ifadelerini kullandı.


Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Ahmet Var, sözlerini şöyle sürdürdü: “Birçok sağlık sorununun altında D Vitamini eksikliği vardır ve tanısını koymak çok kolaydır. Bu nedenle özellikle riskli gruplar başta olmak üzere senede en az 1 kez D vitamini düzeylerinizi ölçtürün. Eğer D vitamini düzeyleriniz eksik veya yetersiz ise mutlaka doktor kontrolünde tedavinizi olun. Basit ve ucuz olan tedavi ile birçok sağlık sorunlarınızı ortadan kaldırabilirsiniz”

İLGİLİ HABERLER