Uzak Doğu'da 'meyvelerin kralı' olarak adlandırılan rambutan ülkemizde yeni yeni tanınmaya başlansa da eşsiz görünümlerinin ve tatlı-ekşi lezzetlerinin yanı sıra bazı etkileyici yararlarıyla krallık unvanını hakkediyor.
Antalya'da yetiştirilebilen bu meyvenin faydaları ise oldukça fazla...
Rambutanlar, ağaçta salkım şeklinde bulunur.
Kremsi beyaz bir merkeze sahip tüylü, parlak kırmızı meyvelerdir.
Bu meyveler Malezya'ya özgüdür, ancak son zamanlarda dünyanın geri kalanına yayılmaya başlamıştır.
Rambutan meyvesi besin değerleri
Yağlar: Rambutan, fincan başına 1/2 gramdan az yağ ile çok düşüktür.
Protein: Rambutan önemli bir protein kaynağı değildir. Bir fincan rambutan sadece 1 gram protein sağlar.
Rambutanlar ayrıca mükemmel bir kaynaktır:
A vitamini
C vitamini
B vitamini
Potasyum
Magnezyum
Kalsiyum
folat
kolin
Bir orta boy rambutan meyvesi şunları içerir:
Kalori: 7
Protein : 1 gramdan az
Yağ : 1 gramdan az
Karbonhidratlar : 2 gram
Lif : 1 gramdan az
Şeker: 1 gramdan az
Rambutan meyvesinin faydaları
Rambutanların eti yemek için güvenli olmasına rağmen, kabuğu ve tohumu tüketilmemesi gereken birçok toksik madde içerir. Bazı kaynaklar rambutan meyvelerinin kabuğunun ve çekirdeğinin tüketilebileceğini söylerken, araştırmalar kabuğunun kesinlikle yenmemesi gerektiğini belirtiyor.
Rambutanlar, vücudunuzun yiyecekleri enerjiye dönüştürmesine yardımcı olmada önemli bir rol oynayan B5 vitamini gibi besinler açısından zengindir . B5 Vitamini sadece gıda yoluyla alınabilir ve vücudunuz tarafından üretilemez, bu nedenle her gün 5 mg yemek önemlidir.
Rambutan'ın faydaları arasında kuru dudaklar ve ladin ağzı gibi küçük rahatsızlıkların tedavisi, göz sağlığının iyileştirilmesi, kansızlığın önlenmesi, kötü kolesterolün düşürülmesi, kanserin önlenmesi, böbreklerin temizlenmesi, bağışıklığın güçlenmesi, kan basıncının düşürülmesi, ishalin tedavisi yer alır. kabızlık, cildi gençleştirir, saçı sağlıklı yapar ve içerisindeki bol miktardaki folat nedeniyle hamile annelere iyi gelir.
Rambutanlar ayrıca kalbinizin atmasına, böbreklerin çalışmasına ve kasların kasılmasına yardımcı olan bir mineral olan potasyumla doludur .
Cildi gençleştiyor
Cilt çok hassas bir vücut organıdır. Görünümleri tanımlar, dolayısıyla ona bakmanın özünü yaratır. Rambutanlarda cildinizi yenilemeye yardımcı olabilecek proteinler ve diğer temel mineraller bulacaksınız.
Meyvedeki proteinler, yüzeydeki ölü hücrelerin yenileriyle değiştirilmesine yardımcı olur. Esasen, cildiniz sağlıklı ve taze kalacaktır.
Ek olarak, sivilce sorunu kesinlikle hafifleyecektir. Rambutan, tüketimini bir yaşam tarzı haline getirerek cilt sorunlarınıza kesin çözüm olabilir.
Saç sağlığına iyi gelir
Rambutanın faydaları arasında saç sağlığıdır vardır. Bunun nedeni, meyvenin daha iyi saç sağlığı ve büyümesine yol açan çinko ve proteinler içermesidir.
Rambutan almak, saç losyonu ve şampuan almaktan daha ucuzdur. Meyveyi düzenli olarak tüketmek, pahalı krem ve şampuanları kullanmakla aynı sonuçları verir.
Rambutan meyvesi kepeğin tedavi edilmesi ve diğer saç derisi problemlerinin üstesinden gelmenize yardımcı olur. Sahip olduğu C vitamini ile saçları ve deriyi besler. İçerisinde bulunan bakır, saç kayıplarına engel olur.
Sindirim sistemi sorunlarını düzenler
Rambutanlar, sindirim sisteminizin daha esnek olmasına yardımcı olabilir. Hem çözünür hem de çözünmez formda diyet lifi sunarlar .
Rambutanlardaki diyet lifi, dışkıya hacim ekleyerek ve sıkışmayı önleyerek kabızlığın azaltılmasına yardımcı olabilir. Çözünmeyen lif ayrıca sindirim sisteminizdeki "iyi" bakterileri besleyerek bağırsaklarınızın daha karmaşık yiyecekleri kolaylıkla işlemesine yardımcı olur.
Lif alımını artırmak için rambutan tüketimi oldukça faydalıdır. Meyve, kabızlık olasılığını temizlemeye ve azaltmaya yardımcı olan lif ve C vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle, faydalarından maksimum düzeyde yararlanmak için günlük olarak rambutan tüketmeniz gerekir.
Düşük kalorili ve bol liflidir
Rambutan meyvesinde diyet lifleri bulunuyor. Bu lifler sayesinde ise ideal kilonuza ulaşmanız daha da kolay bir süreç alıyor.
Yapılan araştırmalar rambutan meyvesinin düşük kalorili olduğunu ve metabolizmayı hızlandırdığını ifade eden yöndedir. Kolayca zayıflamak için rambutan tüketebilirsiniz.
Diyabetin etkilerini azaltır
Diyabet hastaları şeker tüketiminde sınırlama yaşarlar. Şeker oranı yüksek meyveleri de dikkatli şekilde tüketirler.
Rambutan şeker oranı düşük diyabetin etkilerini azaltan bir meyvedir. Şeker hastalarının rahatlıkla tüketebileceği bir besindir.
500.000 Çinli yetişkin üzerinde yapılan 7 yıllık bir çalışma, daha yüksek meyve tüketiminin daha düşük diyabet ve vasküler komplikasyon riski ile ilişkili olduğunu keşfetti.
Tansiyonu dengeler
Yüksek tansiyon yaşlılar için kötü bir haber olabilir. Pek çoğu, yüksek tansiyonun varlığı nedeniyle ortaya çıkan bazı ciddi hastalıklardan muzdariptir.
Yüksek tansiyon, kişinin bu kadar genç yaşta kalp krizine yakalanma sağlık riskini artıracaktır. Bu nedenle, yaşınız yaşlı olarak kabul edilmese bile, yüksek tansiyon nedeniyle yine de ciddi hastalığa yakalanmış olabilirsiniz. Peki bunları önlemek için ne yapabiliriz?
Basit cevap rambutanları tüketiyor. Rambutan, kalp krizi için doğal bir ilaç olabilecek bazı faydalı minerallere, minerallere sahiptir.
Böbrekleri temizler
Böbreklerin sağlığını önemsememek, o kişinin gelecekteki sağlığını belirleyecektir.
Detoksifikasyon, böbreklerimizi temizlemenin yoludur. Böylece böbreklerimizde kalan ve daha önceki temizleme aktivitelerinde tam olarak temizlenmemiş olan atıklar rambutan meyvesinin faydalarıyla temizlenebilir.
Kansere karşı koruyucudur
Daha önce tükettiğimiz şeylerde bulunan yüksek miktarda serbest radikal, gezegendeki en tehlikeli hastalık olan kanseri davet eden faktörlerden biridir. Serbest radikaller kötü hücreleri davet edecek ve sonunda vücudumuzdaki hücrelerimizi bir anda yok edecektir.
Rambutanlar vücudunuzu içinizdeki kötü serbest radikallerden temizleyebilir. Bu nedenle, serbest radikal olmayan vücudun potansiyelini en üst düzeye çıkarmak için, her gün rambutan tüketmeye başlayabilirsiniz, belki iki veya üç yeterlidir.
Rambutan, antosiyaninler, fenolik bileşikler ve metanolik bileşikler dahil olmak üzere çeşitli antioksidanlar içerir. Uzun vadeli insan çalışmaları Rambutan anti-kanser etkilerini doğrulamıştır birlikte, meyve ve sebzelerde antioksidanlar uzun kanseri önleme ile ilişkilendirilmiştir. İşlenmemiş rambutan (konserve yerine taze) seçmek, en yüksek antioksidan konsantrasyonunu sağlar.
Aneminin önlemesinde etkilidir
Anemi, çok fazla eritrosit kaybı nedeniyle insanları daha zayıf ve yorgun hale getirir. Yeterince iyi tedavi edilmezse günlerce hasta olabilirsiniz.
Anemiyi önlemek için yapabileceğiniz şey rambutan yemektir.
Anemiyi önleyen bu rambutan sağlık yararlarından biri, bir rambutanda bulunan Demirden kaynaklanır. Günde bir veya iki rambutan, Anemi oluşmasını önlemenize yardımcı olabilir.
Kötü kolestrol etkisini büyük ölçüde azaltıyor
HDL denilen iyi kolesterolün rakibi olan yüksek miktardaki LDL Kolesterolden (Kötü olanlar) kötü şeyler olabilir. Bu LDL, örneğin sizi istediği zaman öldürebilecek kalp krizi gibi ciddi tıbbi hastalıklara yakalanma riskini artırabilir. Kalp krizi geçiren kişi saatler içinde tedavi edilebilse de yaşama şansı oldukça düşüktür. Bu yüzden öldürücü hastalığa yakalanmadan önce kendimizi korumalıyız ve vücudumuzdaki yüksek seviyedeki Kötü Kolesterolü engellemeliyiz.
Bir çözüm rambutan tüketmektir. Biliyorsunuz, bir rambutan yüksek miktarda flavanoid içeriyordu, bu kötü kolesterolü büyük ölçüde önleyebilen birçok besinden biri.
Rambutandaki folat ve diğer B vitaminleri inflamasyon (homosistein) seviyelerini azaltarak felç riskini %25'e kadar azaltır.
Göz sağlığını güçlendiriyor
Göz problemlerinin vücuttaki A vitamini eksikliğinden kaynaklandığını biliyoruz. Hastalıklar genellikle çok ciddi değildir, ancak bazen iyi tedavi edilmezlerse daha tehlikeli olabilirler. Bu yüzden, kötü şeylerin olmasını önlemek için, rambutanları tüketmek gibi bir şey yapmaya da başlayabilirsiniz.
Bir rambutanda bulunan yüksek düzeyde A Vitamini, A Vitamini ihtiyaçlarını kolayca karşılayabilir. Günde uygun bir rambutan tüketimi ile, gelecekte sağlıklı gözler ve daha net görüş kazanacaksınız.
İyi bilinen A Vitamini kaynağı olan Havuç'u da tüketebilir ve bir çorba ya da başka bir şeyde pişirebilirsiniz. Sonra tatlı için, 2-3 taner rambutan yiyebilirsiniz.
Rambutan nasıl yenir?
Rambutan, tüylü dış derisinin açılması zor göründüğü için ilk bakışta korkutucu görünebilir. Ancak, işlemi anladıktan sonra bu meyvelerin soyulması kolaydır. Derinin kesilmesi zor değildir ve dışarıdaki tüylü dikenler yumuşak ve zararsızdır. Meyveyi yanına almadan kabuğunu kesmek ve soymak kolaydır.
Meyvesi yaklaşık bir kiraz büyüklüğündedir ve kiraz gibi bir çekirdek içerir. Tatlı aroması ve sulu eti, tüm yıl boyunca meyve salatalarına, smoothie'lere veya tatlılara mükemmel bir katkı sağlar.
Rambutan tarifleri
Rambutanın meyvesinin yaprakları, çekirdekleri, kabuğunu kullanabilirsiniz.
Kabuklar
Rambutan meyvesinin kabuk kısmında gallik asit bulunur. Bu asit anti-inflamatuvar özelliklere sahiptir. Meyvenin kabukları yıkadıktan sonra kabuklarını çiğ tüketebilirsiniz.
Çekirdekler
Çekirdekleri doğrudan tüketmemeniz gerekir. Saponin adlı bir maddeye sahip olan çekirdekler aşırı tüketildiğinde zarar verebilir. Çekirdeği mutlaka kavurmalı ya da haşlamalısınız. Çekirdeklerde bol miktarda protein ve karbonhidrat bulunur.
Yapraklar
Yapraklarında besleyici sular bulunur. Ağrı kesici özelliği bulunan yapraklar sinir sistemine yardımcı olur.
İşte diyetinize rambutan eklemenin bazı yolları:
Bir smoothie'ye rambutan meyveleri ekleyin
Rambutan ile meyve salatası yapın
Dondurmaya rambutan ekleyin
Rambutan şerbeti deneyin
Rambutanları dondurun ve kokteyllere ekleyin
Reçel yapmak için rambutanları kullanın
Uyarılar ve yan etkiler
Rambutan alerjileri nadirdir ancak bildirilmiştir. Bir vaka çalışmasında, Tayland'ı ziyaret eden 22 yaşındaki bir denizci, ilk kez rambutan yedikten birkaç dakika sonra gözlerde kaşıntı, kurdeşen ve boğaz şişmesi yaşadı. Hastaya deri prick testi ile hem rambutan hem de çevresel alerji teşhisi konuldu.
Rambutan alerjisi, lateks veya diğer meyvelere alerji ile ilişkili olabilir.
Bir gıda alerjisinden şüpheleniyorsanız, daha fazla test yaptırmak için bir alerji uzmanıyla görüşün.
Yan etkiler
İrritabl bağırsak sendromu (IBS) olan bazı kişiler için doğal meyve şekerleri alevlenmeyi tetikleyebilir.
Rambutan yedikten sonra gastrointestinal rahatsızlık fark ederseniz, semptomlarınızın kökünü belirlemeye yardımcı olması için bir diyetisyen veya gastroenterolog ile görüşün.
Rambutan hakkında yaygın bir yanılgı, tohumların zehirli olduğudur. Bununla birlikte, rambutan tohumları, pişirildiğinde insan tüketimi için besleyici ve güvenlidir.