Türkiye, 10 yıl aradan sonra tekrar uluslararası kara listede yer aldı

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), sigara ile mücadelede desteklenmesi gereken 10 ülke arasına Türkiye'yi de ekledi. Türkiye, 10 yıl aradan sonra yeniden kara listeye girmiş durumda. Yeşilay Bursa Şube Başkanı M. Suat Arvas, sigara bağımlılığının sadece bireysel değil aynı zamanda toplumsal bir sorun olduğunu vurgulayarak, Türkiye'de sigara kullanımının ciddi bir halk sağlığı problemi olduğunu belirtti.

Dünya genelinde her yıl 9 Şubat, 'Dünya Sigarayı Bırakma Günü' olarak kutlanmaktadır. Bu özel gün, sigaranın insan sağlığına ve çevreye olan zararlarına dikkat çekmek amacıyla önemli bir farkındalık yaratmaktadır.

Sigaraların Çevreye Verdiği Zararlar

Yeşilay Bursa Şube Başkanı M. Suat Arvas, sigaranın sadece insan sağlığını değil aynı zamanda çevreyi de kirlettiğini vurgulamaktadır. Arvas'a göre, bir adet sigara dumanı 600 litre suyu kirletmekte olup, bu da tek bir paket sigaranın 12 bin litre suyu kirlettiği anlamına gelmektedir.

Sigara Bağımlılığı Toplumsal Bir Sorun

Sigara bağımlılığının bireysel olmanın ötesinde toplumsal bir sorun olduğunu belirten Arvas, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Türkiye'nin sigara ile mücadelede geriye gittiğini ve desteklenmesi gereken ülkeler arasında yer aldığını ifade etmektedir.

Elektronik Sigaraların Zararları

Arvas, elektronik sigaraların sigara kadar zararlı olduğunu ve bağımlılığı ortadan kaldırmadığını, aksine ciddi sağlık riskleri barındırdığını belirtmektedir. Nikotin içeren bu ürünlerin damar sertliğine yol açarak kalp krizi riskini artırdığına dikkat çekmektedir.

Sigarayla Mücadelede Türkiye'nin Durumu

Dünya Sağlık Örgütü'nün verilerine göre dünya genelinde 1,3 milyar insan tütün ürünü kullanmakta ve her yıl 8 milyondan fazla kişi sigaranın sebep olduğu hastalıklar yüzünden yaşamını yitirmektedir. Türkiye'de de sigaranın neden olduğu hastalıklar önemli bir sorun teşkil etmektedir.

Çevreye Yönelik Farkındalık Oluşturma Çalışmaları

Yeşilay Bursa Şubesi olarak sigaranın çevresel etkilerine dikkat çekmek amacıyla çeşitli etkinlikler düzenleneceğini belirten Arvas, her yıl milyonlarca izmaritin doğaya atıldığını ve her bir izmaridin 600 litre suyu kirlettiğini vurgulamaktadır. Bu sebeple Bursa'da izmarit toplama etkinlikleri düzenlenerek farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir.

İLGİLİ HABERLER