© Muhalif 2024

Sinan Oğan bedelli askerlik için ne kadar ödedi?

Bir Türk milliyetçisi olan Sinan Oğan’ın henüz yaygın olmayan bir dönemde bedelli askerliği tercih etmesi çok konuşulmuştu. Şu ana dek iddiada kalan konu için görseller ortaya çıkarken Oğan tarafından bir yalanlama gelmedi. Biz ise Oğan’ın gittiği dönemde bedelli askerlik için ne kadar ödediğini araştırdık.

Muhalif Özel - Oğuz Büber

14 Mayıs'taki cumhurbaşkanı seçimlerinde Ata İttifakı’nın adayı olan, ikinci turda ise ittifakıyla yol ayrımına düşerek Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı destekleyen Sinan Oğan’ın bedelli askerlik yaptığı iddia edilmiş, sonrasında öğrenilen bilgiler de bu bilgiyi kanıtlar nitelikte olmuştu.

Merak edenler için Sinan Oğan’ın askerlik yaptığı dönemde bedelli askerlik için ne kadar ödediğini detaylarıyla inceledik.

İddia Twitter üzerinden yayılan bir fotoğrafla gelmişti. Fotoğrafta Sinan Oğan ve Tarkan’ı aynı bölüğe mensup şekilde fotoğraf çektirdikleri görülüyordu.  

Tarkan’ın askerliğini yaptığı yer Hürriyet'te yer alan 15 Şubat 2000 tarihli habere göre Malatya'daki 2. Ordu Komutanlığı Altay Kışlası Ulaştırma Er Eğitim Alayı idi.  

Kışladan sırt çantasıyla sevinç içerisinde çıkan ve yüzü gülen Tarkan, her Türk genci gibi vatani görevini yaptığını vurgulayarak, “Aslanlar gibi askerliğimi yaptım. Çok mutluyum. Asker ocağında güzel dostluklar edindim. Askerliğimi bitirdiğim için çok sevinçliyim. Güzel günler beni bekliyor’’ demişti.  

O arkadaşlarından birisi Sinan Oğan olabilir miydi? Çok muhtemel ki öyleydi...

Tarkan sonrasında korumalarıyla beraber havalimanına geçmiş, kendisini bekleyen özel uçakla İstanbul’a gitmişti.

Aynı şehirde bedelli askerlik yapan tek ünlü de Tarkan değildi. Mustafa Sandal da aynı kışlada bedelli askerliğini tamamlamış. Tarkan’dan kısa süre havalimanına geçerek o da özel uçağıyla İstanbul’a yol almıştı.

Dönemin bedelli askerlik ücreti konusuna geldiğimizde

O zamana kadar Türkiye Cumhuriyeti’nde 1987, 1992 ve 1999 yıllarında olmak üzere yalnızca üç kere bedelli askerlik uygulaması gerçekleştirilmişti. Hatta 1999 yılındaki uygulamanın geliri de Marmara Depremi’nde zarar görenler için kullanılmıştı.

TBMM Araştırma Merkezi tarafından yapılan araştırma doğrultusunda o güne dek üç defa yapılan bedelli askerlik uygulamasından;

1987 yılında 18 bin 433

1992 yılında 35 bin 111

1999 yılında 72 bin 290 kişi  

olmak üzere toplam 125 bin 834 kişi yararlanmıştı.

Ne kadar ödediler?

1999'daki bedelli askerlik uygulamasında;

1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlar 15 bin mark (4500 TL),  

1960'tan önce doğanlar ise 20 bin mark ödemişti.  

Ücretler dolar olarak ifade edildiğinde ise ortalama olarak 8.500 dolara tekabül ettiği belirtiliyor.

O dönemde 1.1 milyar mark gelir elde edilmişti.

Tarkan ve iddialar doğru ise Sinan Oğan’ın; bedelli askerlikte 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlar kategorisinde oldukları için 15 bin mark (4500 TL) ödediği görülüyor.

Bedelli askerliğin Resmi Gazete’de yayınlanan esasları ise şu şekildeydi:

“Askerlik Kanunu'na bir geçici madde eklenmek süretiyle bedelli askerlik uygulamasına imkân tanıyan kanunun usul ve esasları ile uygulamaya ilişkin diğer konular belirlendi. Bedelli askerlik uygulamasına imkân tanıyan kanun gereğince bedelli askerlik yapmak isteyen yükümlülerin başvuru, bedel ödeme, temel askerlik eğitimi, özlük hakları, terhis işlemleri, bedelin toplanması iadesi ile diğer usul ve esasları belirleyen Bakanlar Kurulu kararı, Resmi Gazete'nin dünkü sayısında yayımlandı.

Buna göre, bedelli askerlik uygulamasından 1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlardan henüz askerlik hizmetine başlamamış olanlar, bedel ödemeye istekli olanlar, 4 Mayıs 2000 tarihine kadar yazılı olarak başvuruda bulunanlar, kanunda öngörülen bedeli ödeyenler ile 1 Ocak 1960 tarihinden önce doğmuş olanlardan 20 bin Alman Markı veya karşılığı bedel ödeyenler hariç olmak üzere askerlik şubelerince bildirilecek dönemde temel askerlik eğitimi yapanlar yararlanabilecekler.

Bedelli askerlikten yararlanmak isteyen yükümlüler, yurtiçinde askerlik şubesi başkanlıklarına, yabancı ülkelerde Türkiye Cumhuriyeti konsolosluklarına; hükümlü, tutuklu veya gözetim altında bulunanlar, bulundukları yerin cumhuriyet savcılıklarına müracaat edecekler.

1 Ocak 1973 tarihinden önce doğanlardan bedelli olarak askerlik yapmak isteyenler, 15 bin Alman Markı'nın ilk taksidini müracaat tarihinde öderken, 2. taksidi 4 Haziran 2000, 3. taksidi de 4 Eylül 2000 tarihine kadar yatıracaklar. 1 Ocak 1960 tarihinden önce doğmuş olanlar ise 20 bin Alman Markı'nın ilk taksidini müracaat tarihinde 5000 Alman Markı olarak öderken, 2. taksidini 4 Haziran 2000, 3. taksidini 4 Ağustos 2000, son taksidini de 4 Eylül 2000 tarihine kadar ödeyecekler.

Başvuruları kabul edilenlerden, Askerlik Kanunu gereğince erteli olanların ertelemeleri, müracaat tarihinden itibaren iptal edilirken, temel askerlik eğitimine tabi tutulacaklar, Milli Savunma Bakanlığı'nca belirlenecek celp dönemlerinde, Genelkurmay Başkanlığı'nca belirlenecek birlik ve askeri kurumlara sevk edilecekler. Bunların geçici terhisleri ilgili birlik ve askeri kurumlarca yapılacak. Bunlar ile askerlik eğitimine tabi tutulmayacakların kesin terhisleri ise bedelin tamamının ödemelerinin ardından askerlik şubelerince yapılacak.

Askerliğine yedeksubay aday adayı olarak karar alınanlardan hastalık ve arızaları nedeniyle er olarak askerliğe elverişli olmadıklarına dair sağlık raporu düzenlenmiş olanlar, istekleri halinde bu esaslar kapsamında askerlik hizmetlerini yerine getirebilecek.

Yükümlülerden, bedel taksitlerinden herhangi birini kendisine bildirilen tarihe kadar ödemeyenler, sevke tabi olduğu celp döneminde geçerli mazereti olmaksızın temel askerlik eğitimine katılmayanlar, hükümlülük, tutukluluk, gözetim altında olmak veya askeri hastane sağlık kurulu raporu ile tevsik edilmiş hastalık halleri hariç olmak üzere Milli Savunma Bakanlığı'nca belirlenecek en son celp döneminde de temel askerlik eğitimine başlamayanlar, kapsam dışına çıkarılacaklar.” 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER