© Muhalif 2024

Tarım ve hayvancılıkta kriz: TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu uyardı

TÜSEDAD Başkanı Sencer Solakoğlu, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan ekonomik sorunların 2025'te daha da büyüyeceğini belirterek, çiftçilerin borç yükü ve düşük alım gücüne dikkat çekti.

Tüm Süt, Et ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Derneği (TÜSEDAD) Başkanı Sencer Solakoğlu, tarım ve hayvancılık sektöründe yaşanan ekonomik sorunlar ve potansiyel gıda krizi hakkında önemli uyarılarda bulundu. Solakoğlu, 2025'te tarımı ve hayvancılığı bırakacak çiftçilerin sayısının artacağını belirterek, "Zor günler bizi bekliyor. Çiftçiler borçlu ve ipotek gösterecek bir şey kalmadı. Süt hayvancılığında ciddi sorunlar var. Çiftçi finansa ulaşamazsa gelecek yıl tarlasını ekmeyecek" dedi.

Cumhuriyet'ten Şehriban Kıraç'a konuşan Solakoğlu, yüksek faiz oranlarının çiftçilerin finanse edilmesini imkansız hale getirdiğini ve bu sorunun çözülmemesi durumunda çiftçilerin gelecek yıl tarlasını ekemeyeceğini söyledi. "Tarımın özünde ciddi bir verimsizlik problemi var. Gıda enflasyonunun önüne geçecek tek şey verimliliktir" dedi.

Solakoğlu, et ve süt sektöründeki sıkıntıları da dile getirerek, ahırlardaki doluluk oranının yüzde 10’lara gerilediğini belirtti. "1000 hayvan kapasiteli işletmelerde sadece 100 hayvan kaldı. Faizlerin yüksek olduğu ortamda insanlar bu işi yapmak istemiyor" dedi.

Sencer Solakoğlu, Türkiye’de süt fiyatlarının yüksek olmadığını, ancak alım gücünün düştüğünü belirterek, 2025 yılında durumun daha da kötüleşeceğini öngördü. "Gıdadan kesme eğilimi devam ediyor. Et ve süt ürünlerinde daralma var. Yarım yağlı tereyağları ve içinde süt bile barındırmayan peynirler satışta. Maaşlara yapılacak zam alım gücünü daha da düşürecek" şeklinde konuştu.

Solakoğlu, gelecekte çiftçilerin borçlarını kapatmak için evlerini ve traktörlerini satmak zorunda kalabileceğini belirterek, "10 ineği olan bir çiftçi ineklerini satıp 800 bin TL kazanacak. Faize yatırsa ayda 35 bin TL kazanacak. Çiftçi finansa ulaşamazsa tarlasını ekmeyecek" uyarısında bulundu. Karacabey'de yıllık icar kira fiyatlarının yarı yarıya düştüğünü belirten Solakoğlu, bunun toprağı ekecek kişi bulamamak anlamına geldiğini vurguladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER