TBMM yeni yasama yılının ilk gününde neler yaşandı?

TBMM yeni yasama yılının ilk gününde neler yaşandı?

Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) yeni yasama yılı dün başladı. Özel gündemle toplanan Genel Kurul'da konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Vadedilmiş topraklar heyezanıyla hareket eden İsrail yönetiminin tamamen dini bir fanatizm ile Filistin ve Lübnan'dan sonra gözünü dikeceği yer bizim vatan topraklarımız olacaktır" derken CHP yıllar sonra cumhurbaşkanını ayakta karşılama kararı aldı, MHP lideri Bahçeli ise DEM Partililerle tokalaştı.

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçilmesinden sonra Erdoğan'ı "tek adamlıkla" eleştiren ve bu nedenle de Genel Kurul'a gelişinde ayağa kalkmayan CHP, bu kez tavrında değişikliğe gitti.

DEM Parti milletvekilleri ise Erdoğan salona girdiğinde ve çıktığında ayağa kalkmadı.

CHP, Erdoğan'ı ayakta karşılama kararı aldı

TBMM Genel Kurulu, 28. dönem 3. yasama yılına başlaması nedeniyle Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş'un başkanlığında toplandı.

Numan Kurtulmuş'un açılış konuşması boyunca CHP Trabzon Milletvekili Sibel Suiçmez, "Meclis anayasayı ihlal ediyor" yazılı pankartı kaldırdı. TİP milletvekilleri de, geçen yıl partiden Hatay Milletvekili seçilen ancak Anayasa Mahkemesi'nin hak ihlali kararlarına karşın milletvekilliği düşürülen Can Atalay'a yönelik tavrı protesto ederek oturuma katılmadı.

Kurtulmuş'un açılış konuşmasının ardından yeni yasama yılının açılış konuşmasını yapmak üzere Cumhurbaşkanı Erdoğan Genel Kurul'a geldi.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel'in talimatıyla partinin milletvekillerine mesaj gönderildi ve vekillerden, Erdoğan Genel Kurul'a girdikten sonra konuşmak için kürsüye geldiğinde ayağa kalkılması ancak alkışlanmaması istendi.

Erdoğan kürsüye geldiğinde, Özel ve salonda bulunan CHP milletvekillerinin büyük bölümü ayağa kalktı.

İdare Amiri Uğur Bayraktutan, eski Grup Başkanvekillerinden İstanbul Milletvekili Engin Altay, Ankara Milletvekili Okan Konulap, Trabzon Milletvekili Sibel Suiçimez, kocaeli millevtekili Harun Özgür Yıldızlı, Tekirdağ Milletvekili Nurten Yönter ile Çanakkale Milletvekili İsmet Güneşhan ise ayağa kalkmadı.

Erdoğan'ın ayakta karşılanmasını doğru bulmayan 60 dolayındaki milletvekili ise Genel Kurul'a gelmedi.

CHP milletvekilleri en son 2017'de, Erdoğan Genel Kurul'a girdiğinde ayağa kalkmıştı.

 

Özel 'Makama saygı' dedi, Eski genel başkan Kılıçdaroğlu aynı görüşte değildi

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Genel Kurul'dan çıkışta, gazetecilerin sorusu üzerine, Erdoğan konusundaki tutum değişikliklerinin nedenini "makama saygı" olarak açıkladı.

Cumhurbaşkanını yeni yasama yılını açılışında saygısızlık yapmadan karşıladıklarını belirten Özel, "Bunda şaşılacak bir şey yok" dedi.

Özel, Erdoğan salondan ayrılırken neden ayağa kalkmadıklarını ise şöyle açıkladı:

“Rahatsız edici söylemler olmamakla birlikte, bizleri rahatsız edecek ya da cevap vermemiz gerekecek söylemler olmamakla birlikte, bir parti genel başkanı konuşmasıydı. O yüzden giderken ayağa kalkma gereği duymadık."

Özel, "AKP'lilerin de ilerde CHP'li Cumhurbaşkanına aynı şekilde saygı göstermesini umduklarını" söyledi.

Bazı CHP'li milletvekillerinin oturuma katılmadığının hatırlatılması üzerine Özel, “Cumhuriyet Halk Partisi demokratik bir partidir. Geçmişte de çok kez benzer kararlarda ‘Karara uymak istemeyen dışarıda kalabilir’ dedik. Herkes girecek ayağa kalkacak diye bir zorlamamız olmadı" dedi.

Eski CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ise X hesabından yaptığı açıklamada partisinin bugünkü tavrını eleştirdi, "Unutulmasın ki hiç bir yurttaşımızın Erdoğan ve Saray rejimini meşrulaştırma hakkı ve hukuku yoktur! Ancak mücadele etme sorumluluğu vardır!" dedi.

Bizim geleneğimizde devlet kurmak ve devlete sahip çıkmak vardır!
Devlet tehlikede ise, kurtarmak yine en başta Cumhuriyet Halk Partisi’nin görevidir.

Her mikrofon gördüğünde Partimize ve muhalefete hakaret eden Zat anlamalıdır ki,
Cumhurbaşkanı tarafsız olmalıdır. Yeminini…

— Kemal Kılıçdaroğlu (@kilicdarogluk) October 1, 2024

Erdoğan: 82 anayasası miadını doldurdu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ise yeni yasama yılı açılış konuşmasında; yeni anayasa, İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırıları, geçen yılki 6 Şubat depremleri ve ekonomiye ilişkin mesajlar verdi.

12 Eylül 1980'deki askeri darbe sonrası silahların gölgesinde yapılan mevcut anayasanın "millete biçilmiş dar bir gömlek" olduğunu belirten Erdoğan, "İrili ufaklı 20'den fazla değişiklik milletin memnuniyetsizliğini göstermektedir. 82 Anayasası'nın miadı doldu" dedi.

Yeni, sivil anayasa gereksiniminin kendisini günde güne daha fazla belli etitğini söyleyen Erdoğan, AK Parti ve Cumhur İttifakı olarak yeni anayasa konusundaki hazırlıklarını titizlikle yaptıklarını vurguladı.

Anayasanın "yasakçı değil özgürlükçü, kutuplaştırıcı değil uzlaştırıcı" olmasını temel ilke olarak belirlediklerini kaydeden Erdoğan, "Bugün bir kez daha tüm partileri ve milletvekillerini, toplumumuzun tüm kesimlerini Türk demokrasisini yeni ve sivil bir anayasa ile taçlandırma mücadelemize omuz vermeye davet ediyorum" dedi.

‘Milletimiz çarşı pazarda düşüşü hissedecek’

Konuşmasında ekonomik gelişmelere de değinen Erdoğan, uyguladıkları ekonomik programın meyvelerini vermeye başladığını söyledi.

Merkez Bankası rezervlerinin 156 milyar doları aşarak Cumuhriyet tarihinin en yüksek düzeyine ulaştığını kaydeden Erdoğan, cari açığın da "sürdürülebilir düzeye" çekildiğini belirtti.

Türkiye'nin gri listeden çıkarıldığını, mali disiplinden ödün vermediklerini belirten Erdoğan sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kararlı duruşumuzla enflasyonda düşüş trendine girdik. Gıda enflasyonu 4 yıl sonra aylık bazda negatife geldi. Önümüzdeki aylarda enflasyondaki düşüş devam edecek ve milletimiz bu düşüşü çarşıda, pazarda, alışveriş sepetinde, mutfağında daha fazla hissedecek. "

‘İsrail er ya da geç durdurulacak’

Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının önemli bölümünü ise İsrail'in Filistin ve Lübnan'a yönelik saldırılarına ayırdı.

Erdoğan, "İsrail, Netanyahu isimli Hitler benzeri kişinin yönetiminde soykırım işlemiştir. Utanç verici bu tabloya rağmen bazı ülkeler İsrail'e destek sağlamaya devam ediyor. Diğer ülkeler de susarak bu vahşete ortak oluyor. Ne yaparsa yapsın İsrail, er ya da geç durdurulacak" dedi.

İslam ülkelerini "İsrail'in saldırılarına sessiz kalmakla" suçlayan Erdoğan, İsrail'in bir bir sonraki hedefinin Türkiye olacağını söyledi ve Filistin davasına sahip çıkma konusunda mutabakat içinde hareket eden Meclis ve siyasi partilere de teşekkür etti.

Erdoğan: "Netanyahu hükümeti, Anadolu’yu da içine alan bir ham hayal kurmakta"
 

Bahçeli, DEM Partililerle tokalaştı

Genel Kurul'daki ilginç görüntülerden birisi ise MHP lideri Devlet Bahçeli'nin DEM Partililerle tokalaşması oldu.

Bahçeli, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasını tamamlamasının ardından DEM Parti sıralarına giderek, Eş Genel Başkanlar ve bazı milletvekilleri ile tokalaştı, hatırlarını sordu.

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER