© Muhalif 2024

Teniste dünya bir numarası Jannik Sinner'ın steroid testi iki kez pozitif çıktı ancak ünlü raket herhangi bir ceza almayacak

Dünyanın en iyi tenisçisi Jannik Sinner'ın Mart ayında iki defa anabolik steroid testi pozitif çıktı. Fakat Uluslararası Tenis Dürüstlük Ajansı'nın Salı günü, yasaklı maddenin fizyoterapistinin masaj yoluyla istemeden vücuduna girdiğini belirlemesinin ardından sporcu cezaya tabii olmayacak.

Uluslararası Tenis Dürüstlük Ajansı davayı Salı günü açıkladı.

Sinner Pazartesi günü Cincinnati Açık'ı kazandı ve önümüzdeki hafta New York'ta başlayacak olan ABD Açık'ın favorileri arasında yer alıyor. Sinner Haziran ayında ATP sıralamasında 1 numaraya yükseldi ve Carlos Alcaraz ile birlikte erkekler tenisinde yeni neslin en iyi yıldızları arasında sayılıyor.

Cuma günü 23 yaşına giren İtalyan Sinner, ilk Grand Slam şampiyonluğu için Ocak ayında Avustralya Açık'ı kazandı. Haziran ayında Fransa Açık'ta yarı finale ve Temmuz ayında Wimbledon'da çeyrek finale yükseldikten sonra bademcik iltihabı olduğunu söyleyerek Paris Olimpiyatları'na katılmadı.

Mart ayındaki Indian Wells sert kort müsabakası sırasında Sinner'ın testinde, oftalmolojik ve dermatolojik kullanım için kullanılabilen yasaklı bir anabolik steroid olan Clostebol'ün bir metabolitinin düşük seviyeleri pozitif çıktı. Bu, San Diego Padres yıldızı Fernando Tatis Jr'ın MLB tarafından uzaklaştırıldığı ilaçla aynı.

Sinner'ın testi sekiz gün sonra müsabaka dışı bir örnekte tekrar pozitif çıktı.

 Sinner'ın ekibi CBS News'e yaptığı açıklamada, tenisçinin test sırasında vücudunda “bir gramın milyarda birinden daha az” madde bulunduğunu söyledi.

Bu test sonuçları nedeniyle geçici olarak uzaklaştırıldı, ancak başarılı bir şekilde temyize gitti ve turda yarışmaya devam etmesine izin verildi.

Sinner'ın ekibi pozitif testin, tenisçinin fizyoterapistinin Sinner'ın parmağındaki küçük bir yarayı tedavi edebilmesi için fitness eğitmeninin Clostebol içeren reçetesiz bir İtalyan ürünü satın alması nedeniyle gerçekleştiğini söyledi. Sinner'ın ekibi, fizyoterapistin ürünün Clostebol içerdiğini bilmediğini söyledi. Açıklamaya göre fizyoterapist Sinner'ı eldivensiz tedavi etti ve bu durum “Jannik'in vücudundaki çeşitli deri lezyonları ile birleşince yanlışlıkla kontaminasyona neden oldu”.

ITIA, Sinner'in açıklamasını kabul ettiğini ve ihlalin kasıtlı olmadığına karar verdiğini söyledi.

ITIA'ya göre, bağımsız bir panel 15 Ağustos'ta bir duruşma düzenledi ve “davada Kusur veya İhmal Olmadığı sonucuna vararak herhangi bir hak mahrumiyeti süresinin uygulanmamasına karar verdi”.

Sinner, yaptığı açıklamaya göre testin yapıldığı Indian Wells turnuvasından puan kaybetmeye devam etti.

Sinner açıklamasında “Bu zorlu ve son derece talihsiz dönemi artık geride bırakacağım. ITIA'nın dopingle mücadele programına uymaya devam etmek için elimden gelen her şeyi yapmaya devam edeceğim ve etrafımda kendi uyumları konusunda titiz davranan bir ekibim var.” dedi.

Daha önceden aldıkları doping cezaları ile Maria Sharapova, Simona Halep ve milli tenisçimiz Çağla Büyükakçay belli bir süre kortlardan uzak kalmıştı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER