© Muhalif 2024

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarına karşı denetimleri sıkılaştırdı

Ticaret Bakanlığı, temel tüketim ürünlerinde yaşanan haksız fiyat artışlarına karşı denetimlerin artırıldığını duyurdu. 2023 yılında 170.207 işletme denetimden geçirilirken, 48.628 işletmeye toplam 1,5 milyar lira idari para cezası uygulandı. Bakanlık, fiyat dengesini korumak amacıyla denetimlerin sürdüğünü ve fahiş fiyat artışlarına karşı kararlılıkla mücadele edeceğini belirtti.

Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat artışlarına karşı denetimlerin sıkı bir şekilde sürdüğünü açıkladı. Bakanlık, "Piyasadaki fiyat dengesini korumak ve vatandaşlarımızın mağdur olmasını engellemek amacıyla, temel tüketim ürünlerinde yapılan her türlü fiyat artışını titizlikle incelemektedir" ifadelerini kullandı.

Marketlerde haksız fiyat artışlarıyla ilgili birçok şikayet aldıklarını bildiren Ticaret Bakanlığı, fahiş fiyat ve stokçuluk faaliyetlerine karşı denetimlerin artırıldığını vurguladı. "Haksız fiyat artışlarına geçit yok" başlığıyla yapılan açıklamada, temel ihtiyaçların karşılandığı zorunlu mal ve hizmet sektörlerinde azami denetimlerin gerçekleştirildiği belirtildi.

Denetim süreçlerine ilişkin bilgiler verilirken, 81 ilde günlük rutin denetimler yapıldığı ifade edildi. Fahiş fiyat artışı tespit edilen ürünler, Haksız Fiyat Değerlendirme Kurulu tarafından değerlendiriliyor ve idari para cezaları 100.000 TL ile 1.000.000 TL arasında değişiyor.

2023 yılı boyunca Ticaret Bakanlığı'nın iç ticaret birimleri aracılığıyla gerçekleştirdiği denetimlerde 170.207 işletme kontrol edildi. Bu denetimlerde 48.628 gerçek ve tüzel kişiye yaklaşık 1,5 milyar lira (1 milyar 498 milyon TL) idari para cezası kesildi. 2024 yılının ilk 9 ayında ise 340.485 işletme denetimden geçirildi ve 153.063 işletmeye 1 milyar 331 milyon lira idari para cezası uygulandı. Ayrıca, Rekabet Kurulu da 2024 yılının ilk 9 ayında 147 firmaya toplamda 4 milyar 848 milyon lira idari para cezası uyguladı.

Son dönemde marketlerde yapılan fiyatlandırmalarla ilgili kamuoyuna yansıyan şikayetler doğrultusunda yapılan denetimlerin sıklaştırıldığı kaydedildi. Ticaret Bakanlığı, "Halkımızın en temel ihtiyaçlarını karşıladığı bu noktalarda haksız fiyat artışlarının yaşandığına dair tespitler üzerine denetimlerini yoğunlaştırarak, bu durumun önüne geçmek adına gerekli adımları atmaktadır" dedi.

Bakanlık, "Temel tüketim ürünlerinde yapılan her türlü fiyat artışını titizlikle incelemekte" ve "hem vatandaşlarımızın hem de iyi niyetli işletmelerin haklarını korumak için mücadele kararlılığını sürdürecektir" şeklinde kamuoyunu bilgilendirdi.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER