© Muhalif 2024

Torba yasa teklifinde detaylar netleşti: Kredi kartı iptal edilse de savunma payı iade edilmeyecek

AK Parti’nin geçtiğimiz hafta TBMM’ye sunduğu torba yasa teklifinin detayları belli oldu. Teklifte tepki çeken düzenlemelerden biri limiti 100 bin lirayı aşan kredi kartı sahiplerine yönelik yıllık 750 liralık kesinti oldu. Teklife göre, bu kesinti her yıl 5 Ocak’ta yapılacak, kart iptal edilse de pay iade edilmeyecek, fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmayacak, bu paylar her yıl yeniden değerleme oranında yükseltilecek.

Hürriyet’ten Neşe Karanfil’in haberine göre, yasa teklifinin detayları şöyle:

750 liralık pay, kredi kartı çıkaran kuruluşlar tarafından her yılın ocak ayının 5’inci günü itibarıyla kart hamilinin hesabına yansıtılacak. İlgili dönem hesap ekstresinde gösterilecek. Kart hamilinden tahsil edilen tutar, tahsilatı izleyen ayda verilmesi gereken banka ve sigorta muameleleri vergisi beyannamesi ile beyan edilecek. Bu verginin ödeme süresi içerisinde ödenecek.

Yıl içinde alınan veya limiti 100 bin lira üstü kapsamına giren kartlara ait katılma payı, kartın kullanıma açıldığı veya limit artışının yapıldığı ayın hesabına yansıtılacak. Aynı şekilde ödenecek.

Limiti 100 bin lira ve üzerinde olan kartların hamillerinden her bir kart başına yıllık alınan 750 liralık pay kart iptal edilse de iade edilmeyecek.

Kartın yıl içinde herhangi bir sebeple yenilenmesi halinde, ilgili yıl için pay ödenmiş ise ayrıca pay alınmayacak.

Fiziki bir kartın limitleri dahilinde oluşturulan ek kartlar ve fiziki olmayan kartlar için ayrıca pay alınmayacak.

Yasa teklifiyle taşınmaz alım satımında her iki taraftan 750’şer lira, tapudaki diğer işlemlerden 375 lira pay alınacak.

Tapu ve kadastro işlemlerinden alınan tutarlar işlemden önce vergi dairesine ödenecek. Pay ödenmeden işlem yapılmayacak. Pay ödenmeden işlem yapılması durumunda işlemi yapan memurlar, payı ödemekle yükümlü olanlar ile birlikte müteselsilen sorumlu tutulacak.

Torba teklifle getirilen paylar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER