© Muhalif 2024

Tugay Uluçevik’ten İzmir'in Kurtuluşu'na ilişkin paylaşım

Emekli diplomat Tugay Uluçevik, sosyal medya hesabından İzmir'in Kurtuluşu'na ilişkin bir paylaşımda bulundu.

Emekli diplomat Tugay Uluçevik, İzmir'in Kurtarılışu'nun yıl dönümünde X platformundan yaptığı paylaşımla dikkat çekti;

Büyük Önderimiz Mustafa Kemâl ATATÜRK Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Vatanımızın içine düştüğü durumu Büyük Nutuk’ta tasvir ederken sözlerine “1919 senesi Mayıs’ının 19. günü Samsun’a çıktım…” diyerek başlıyor; Vatan’ın düşman kuvvetlerince işgal edilmiş olduğuna işaret ediyor ve “Nihayet, mebde-i kelâm (sözün başlangıcı ) kabul ettiğimiz tarihten dört gün evvel, 15 Mayıs 1919’da İtilâf Devletlerinin muvafakatiyle Yunan ordusu İzmir’e ihraç ediliyor (çıkarılıyor)…” diyor.

Yunanistan’ın kuruluşundan itibaren bir devlet ideolojisi, doktrini olarak benimsediği Türkiye’nin topraklarını ele geçirerek “genişleme”  siyasetinin ilk hedefi, Ege’deki adaları egemenliği altına almak; bu adaları birer sıçrama taşı olarak kullanmak suretiyle İzmir’e ulaşmak ve bayrağını İzmir’e dikmek olmuştur. 

İşte Yunanistan, o dönemin emperyalist güçlerinin maşası olarak 15 Mayıs 1919’da tarihî emeline ve hedefine ulaştığını, artık Ankara'ya da yolun açıldığını sanmıştır.

Oysa ATATÜRK, 19 Mayıs 1919 Pazartesi günü Samsun’da başlattığı kurtuluş, millî bağımsızlık ve egemenlik mücadelesini 9 Eylül 1922 Cumartesi günü İzmir’de kesin askerî zaferle sonuçlandırmıştır. 
Bu kesin sonucu getiren de O’nun verdiği emirle 26 Ağustos 1922 Cumartesi günü şafakla başlayan Büyük Taarruzun 30 Ağustos Çarşamba günü Dumlupınar’da Büyük Zaferle sonuçlanması ve 1 Eylül Cuma günü Dumlupınar’da verdiği “Ordular! İlk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emri üzerine düşmanın takip edilerek 9 Eylül’de İzmir’in işgalden kurtarılması olmuştur. Vatanımız düşman işgalinden, Milletimiz de emperyalizmin esaretinden kurtarılmıştır.

İzmir, Vatan topraklarının düşman işgalinden tamamen kurtarılmış olduğunun, kesin Büyük ZAFER’in müjdesidir. 
İzmir, Yunanistan’ın “kaybedilmiş vatan” olarak nitelediği aziz Vatan’ımızın topraklarını ele geçirme ham hayallerinin Ege’nin kayalıklarında paramparça edilişinin simgesidir. 
İzmir düşmanın sakim emelleri karşısında zaptedilemez ihtişamlı bir kaledir. 
Yunanistan’ın İzmir’in kurtuluşunu da Milleti’mize getiren Büyük ZAFER’in, 30 Ağustos ZAFER Bayramımızın şerefli 101. Yıldönümü’nün NATO’da kutlanmasına tepki göstermiş olmasının sebebi de yukarıda zikrettiğim gerçeklerdir.

Yunanistan’ın bu çağdışı tepkisi, başlatılan sözde “deprem diplomasisine” rağmen, Türk – Yunan ilişkilerinin yakın geleceğinin göstergesidir. 
İZMİR’imizin Kurtuluşunun 101. Yıldönümü Kutlu ve Mutlu olsun

 

🔴Büyük Önderimiz Mustafa Kemâl ATATÜRK Birinci Dünya Savaşı’nın sonunda Vatanımızın içine düştüğü durumu Büyük Nutuk’ta tasvir ederken sözlerine “1919 senesi Mayıs’ının 19. günü Samsun’a çıktım…” diyerek başlıyor; Vatan’ın düşman kuvvetlerince işgal edilmiş olduğuna işaret…

— Tugay ULUÇEVİK (@TugayUlucevik) September 9, 2023

 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER