© Muhalif 2024

Tugay Uluçevik'ten Pontus iddialarına ilişkin paylaşım

Emekli Büyükelçi Tugay Uluçevik, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda Pontus iddialarını ele aldı.

Daha önce de işaret ettiğim üzere, Dışişleri Bakanlığımız 19 Mayıs 2024 günü “Yunanistan’daki aşırı sağcı grupların, İstiklal Savaşımızın başlangıcı olarak kabul ettiğimiz 19 Mayıs 1919’dan 75 yıl sonra, 1994’te, popülist söylemlerle ortaya attığı Pontus iddiaları asılsızdır” ifadesinin de yer aldığı açıklamayı yapmıştır.

https://mfa.gov.tr/no_-89_-yunanistan-da-19-mayis-2024-tarihinde-duzenlenen-bazi-etkinlikler-ve-yapilan-aciklamalar-hk.tr.mfa

Yunanistan’da “Pontus iddialarının” ortaya atılmasının “aşırı sağcı gruplarla” sınırlı olmadığını internet ortamına göz attığımız zaman görmekteyiz.

Yunanistan Devlet yönetiminin en üst kademesi de Yunan “aşırı sağcı gruplarının “Pontus iddialarını” Türkiye ile Yunanistan arasındaki “yumuşama” sürecinde ve “pozitif” gündem uygulaması döneminde pervasızca dile getirmektedir.

Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın ve Başbakanı’nın 19 Mayıs 2024 günü, sırasıyla, “Bugün, Yunan Soykırımını Anma Günü'nde, 105 yıl önce Osmanlı İmparatorluğu döneminde yok edilen veya atalarının evlerinden şiddet yoluyla yerinden edilen yüz binlerce masum kurbanı anıyoruz” ve “Atalarının evlerinden yok edilen, işkence edilen ve köklerinden sökülen binlerce Pontus Rum’unun anısına her yıl 19 Mayıs'ta olduğu gibi başımızı eğiyoruz” gibi sözlerle tekrarladıkları mesnetsiz iddiaları X plâtformunda alıntılamıştım.

https://twitter.com/TugayUlucevik/status/1793668299689021628

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis de “Pontus soykırımı” iddialarını dile getirmekten kaçınmamıştır. Hem de bunu Mısır Dışişleri Bakanı ile Atina’da yaptığı ortak basın toplantısında bir gazetecinin sorusu üzerine yapmıştır.

Yunan Bakan şöyle demiş:

“Pontus konusunda Yunan hükümetinin tutumu hem Cumhurbaşkanı hem de Başbakan tarafından açıkça ifade edilmiştir. Şiddet yoluyla yerinden edilen veya yok edilen yüz binlerce kurbanı anmak, tarihimizin bu karanlık sayfasını canlı tutmak bizim görevimizdir.”

[Regarding Pontus, the position of the Greek government has been clearly expressed by both the President and the Prime Minister. Paying tribute to the hundreds of thousands of victims who suffered violent displacement or extermination is our duty to keep this dark chapter of our history alive.]

Yunan Bakan, Türklere, Türkiye’ye, genel olarak tarihimize ve özel olarak Millî Mücadele tarihimize yönelik bu gibi suçlama iddialarını “canlı tutmayı” kendileri için “bir vazife” görmektedir.

Peki, bu, Türkiye ile Yunanistan arasında ne biçim “yumuşama” anlayışıdır; nasıl bir “pozitif gündem” uygulamasıdır?!

Sadece “Yunanistan’daki aşırı sağcı gruplar” değil, Yunanistan’ın en üst kademedeki siyasî yetkileri dile getirdikleri mesnetsiz iddialarla Türklere, tarihimize ve Türkiye’ye karşı karalama faaliyetini sürdürmektedir.

Türkiye’nin, Yunanistan Cumhurbaşkanı’nın, Başbakanı’nın ve Dışişleri Bakanı’nın “Pontus Soykırımı” iddiaları hakkında, sadece Dışişleri Bakanlığımızın bu iddiaları “aşırı sağcı gruplara” mal ederek yaptığı bir açıklamayla tepki göstermekle yetinmiş olması düşündürücüdür.

Öte yandan, internette yaptığımız bir gezinti ile “Pontus soykırımı” iddiasının ABD’nin Rhode Island Eyaleti’nin Senatosu’nun 30 Mayıs 2024 günü aldığı bir Karar’da (Senate Resolution) da benimsenmiş olduğunu gördük.

https://legiscan.com/RI/text/S3096/2024

Karar’da “1914 – 1922 arasında Osmanlı Türkleri’nin 353.000 Pontuslu ve Anadolu Rum’u ile Pontus’ta yaşayan 1 milyondan fazla Ermeni’nin ve Süryani’nin öldürülmesi, bir o kadarının da dünya tarihinin en kınanacak vahşetiyle vatanlarından kaçması hareketini yönettiği” iddiasına yer verilmiştir.

[WHEREAS, From 1914 until 1922, in a systematic attempt to exterminate an entire population, the Ottoman Turks directed the killing of 353,000 Pontian and Anatolian Greeks and over a million Armenians and Assyrians living in Pontos, and an equal number who were forced to flee their homeland in one of the most condemnable atrocities in the history of the world;]

Karar da ayrıca “Osmanlı’nın ve Kemalist Yeni Türkler’in” ... “20’nci Yüyıl’ın ilk kütle soykırımını işledikleri” iddiası öne sürülmüştür.

[The Ottoman and Kemals Neoturks engaged in exile, starvation, slaughter, and murder, using axes and fire to massacre the Pontic Greek population and perpetrate the first mass genocide of the 20th century,..] sözde “Ermeni soykırımı” iddiası da tekrarlanmıştır.

Rhode Island Eyaleti Senato’nun kararında sözde “Ermeni soykırımı” iddiası da tekrarlanmıştır.

Karar’da “1914-1922 Pontus soykırımının her yılın 19 Mayıs günü törensel biçimde anılması” hükme bağlanmıştır.

[RESOLVED, That this Senate of the State of Rhode Island hereby joins the Greek American community on May 19th of each year in a solemn commemoration of the Pontian Genocide of 1914-1922; and be it further.]

Karar teklifini Rhode Island Eyaleti Senatosu'na "Senatör Leonidas P. Raptakis" sunmuştur.

ABD Rhode İsland Eyaleti Senatosu'nun aldığı bu karar, sanırız, Yunan Dışişleri Bakanı'nın övünerek sık sık dile getirdiği "ülke dışındaki Yunanlara yönelik kamu diplomasisi" uygulamasının bir örneğini oluşturmaktadır. Hedef alınan ülke Türkiye olmuştur.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER