© Muhalif 2024

Ukrayna, Kursk bölgesinin yaklaşık bin kilometrekaresini ele geçirdi

Ukrayna’nın en üst düzey komutanı Oleksandr Sırski, Kiev kuvvetlerinin Rusya sınırındaki Kursk bölgesinin bin kilometrekaresini ele geçirdiğini söylerken Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin saldırıya ”layıkıyla karşılık verme” sözü verdi ve birliklerini ”düşmanı topraklarından çıkarma” emri verdi

Kursk bölgesine yönelik saldırının başlamasından bir hafta sonra Rusya’nın püskürtme çabaları sürerken, Ukrayna’nın en üst düzey komutanı Sırski, Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’ye video bağlantısıyla bilgi verdi ve Rus topraklarına doğru ilerlemenin devam ettiğini söyledi. Zelenski’nin Telegram hesabından yayımlanan videoda, Kiev güçlerinin Kursk bölgesindeki yaklaşık bin kilometrekareyi ele geçirdiği duyuruldu. 

Putin: Savaşmak için kaydolan erkeklerin sayısında artış var

Hükümet yetkilileriyle televizyonda yaptığı bir toplantıda Putin, ”düşmanın bariz hedeflerinden birinin anlaşmazlık, çekişme tohumları ekmek, insanları sindirmek, Rus toplumunun birlik ve beraberliğini yok etmek” olduğunu söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Putin, Rusya’nın ”zor durumda olan herkese oybirliği ile destek” göstererek karşılık vereceğini söyledi ve savaşmak için kaydolan erkeklerin sayısında artış olduğunu iddia etti. ”Düşman layık olduğu cevabı alacaktır” dedi.

Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski de pazartesi günü yaptığı gece konuşmasında Ukraynalılara operasyonun Ukrayna’nın güvenliği ile ilişkin bir sorun olduğunu ve Kursk bölgesinin Rusya tarafından Ukrayna’ya karşı birçok saldırı düzenlemek için kullanıldığını söyledi. Kursk bölgesinin karşısında yer alan Ukrayna’nın kuzeydoğusundaki Sumy bölgesinin 1 Haziran’dan beri Rusya tarafından yaklaşık 2 bin 100 kez vurulduğunu açıkladı. 

121 bin kişi bölgeden kaçtı

Kiev’in savaşı sona erdirmek ve Moskova’nın Ukrayna’nın doğusundaki saldırılarını durdurmak için yapılacak olası görüşmelerde daha iyi bir müzakere pozisyonu elde etmeye çalıştığını da sözlerine ekleyen Savunma Bakanı Andrey Belousov da ”Asıl görev elbette düşmanı topraklarımızdan çıkarmaktır” dedi.

Rusya’nın Kursk Bölge Valisi Aleksey Smirnov, çatışmaların başlamasından beri 121 bin şahsın bölgeden kaçtığını, en az 12 sivilin öldüğünü ve 121 şahsın de yaralandığını açıkladı. Kursk’taki yetkililer, pazartesi günü tahliye alanını 14 bin şahsın yaşadığı Belovski bölgesini de kapsayacak şekilde genişlettiklerini duyurmuştu. Komşu Belgorod bölgesi de sınır bölgesi Krasnoyaruzhsky’yi tahliye ettiğini açıkladı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER