Uzmanlardan "sessiz ölüm" uyarısı: Karbonmonoksit zehirlenmesine dikkat
SAĞLIKKış aylarında artan karbonmonoksit zehirlenmeleri, sağlık kurumlarında vaka sayılarının yükselmesine neden oldu. Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, soba ve baca kullanımında önlemlerin önemine dikkat çekti.
Havaların soğumasıyla birlikte karbonmonoksit zehirlenmeleri Türkiye'de sıkça görülmeye başladı. Bu zehirlenmelere, genellikle soba ve kalorifer bacalarının yetersiz temizlenmesi ya da kapalı alanlarda karbonlu yakıt kullanımı neden oluyor.
Atatürk Üniversitesi Tıp Fakültesi Ana Bilim Dalı Başkanı ve Acil Tıp Uzmanları Derneği Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Zeynep Gökcan Çakır, karbonmonoksit gazının tehlikelerini vurgulayarak, "Karbonmonoksit, oksijenle yarışan bir gazdır ve vücudun oksijen alımını engelleyerek ölümcül sonuçlara yol açabilir" dedi.
Karbonmonoksit Zehirlenmesi Belirtileri
Prof. Dr. Çakır, karbonmonoksit zehirlenmesinin belirtilerini şu şekilde sıraladı:
Baş ağrısıGenel vücut kırgınlığıKalp ve beyin fonksiyonlarında bozulmalarBöbrek işlevlerinde aksaklıklarZehirlenme, bazen nezle gibi hafif belirtilerle başlayıp, hayati organlarda kalıcı hasara ya da ani ölümlere yol açabilir.
Risk Altındaki Gruplar ve Önlemler
Kapalı alanlarda çalışanlar, özellikle nargile kafeler, sobalı kahvehaneler ve kapalı otoparklarda görev yapanlar risk altında bulunuyor. Uzmanlar, şu önlemlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor:
Bacaların düzenli temizliği (2 yılda bir)Yaşam alanlarının sık sık havalandırılmasıKarbonmonoksit dedektörlerinin kullanımıİlginizi Çekebilir