© Muhalif 2024

Vefatının altmış dokuzuncu yılında Fatma Seher Erden anıldı

Emel Seçen

Kurtuluş Mücadelemizin Kadın Kahramanlarından en önemli yeri tutan, Fatma Seher Erden 1888-1955  (Kara Fatma) Kasımpaşa, Kulaksız Mezarlığında bulunan kabri başında anıldı.

Her yıl, Milli Mücadelenin Kahraman Kadınlarını Anma Anılarını Araştırma ve Yaşatma Derneği kurucusu, aynı zamanda araştırmacı yazar olan İlknur Bektaş tarafından 2 Temmuz tarihinde Fatma Seher Erden’n fiziken aramızdan ayrıldığı gün düzenlenen organizasyon, ilk olarak Cumhuriyet Halk Partisinin devir aldığı Beyoğlu Belediye Başkanlığı ile gerçekleşti. Her yıl organizasyonun esas temsilcilerinden bir diğeri olan ve maaşını bağışladığı, Kızılay da yerini aldı.

Yokluk içinde vefat eden Fatma Seher Erden’i, yıllar önce bir gazeteci bulmuş ve Darülacize’ye yatırılmasına öncü olmuştu. İlknur Bektaş ve eşinin uzun yıllardır kişisel çabaları ile mezar yeri de tespit edildikten sonra, bu yıl ki 2 Temmuz anmasında, kurulduğu ilk günden beri yalnız bırakmayan, Cumhuriyet ve Muhalif gazetemizin yazarı, aktivist, Kültür Sanat ve Sinema Eleştirmeni Emel Seçen, ziyarete gelen tek gazeteci ve konuşmacıydı.

YEDİ YÜZ ERKEK KIRK ÜÇ KADIN

Her yıl Kulaksız Mezarlığına yürüyerek geldiğini belirten yazarımız, “Bugün günlerden 2 Temmuz ve aynı zamanda 1917 tarihinde Yunanın Osmanlı Devletine savaş ilan ettiği gün! Takdiri ilâhi o güzel nurlar vesilesi ile ne de güzel anlatılıyor. O Binbaşı eşinden aldığı üniformayı hiç çıkarmadı. Eşini, iki oğlunu cephede kaybetmiş kadındı. Yunan İşgalinde önce esir olmuş sonra esir alarak dönmüş. Tamamen gönüllülerden oluşan kendi Müfrezesi 700 erkek ve 43 kadından oluşmaktaydı. İstanbul’dan Sivas’a, Atamızdan görev almak için yürüyerek giden Üsteğmen Fatma Seher Erden dünya da bu ünvana sahip tek kadın. Ve o yürüdüğü yol, yakılan Sivas. 2 Temmuz bugün Madımak aynı zamanda. Sivas Kongresi önemli çünkü yedi günde kararlaştırılan ve en önemli üç maddeyi oluşturan hususları içerir. Birincisi düşmana karşı sonuna kadar direnişte kalarak Türkiye Cumhuriyetinin kurulumunun temellerinin atılmış olması. İkincisi Misak-ı Milliye esasları ve üçüncüsü Mustafa Kemal Paşa’nın lider olması. Bütüne bakarsak çok şey anlatır, 2 Temmuz o yüzden adı unutulmuş olanlar dâhil olmak üzere Fatma Seher Erden Anamızı, analarımızı saygı şükran ve minnetle anıyorum.”

Anma programına, CHP Beyoğlu Belediyesi Meclis Başkan Vekili Erdoğan Horlu, Beyoğlu Ak Parti İlçe Başkanı Abdullah Enes Özkan, Kızılay Başkanı Zafer Tahmaz, Beyoğlu Belediyesi MHP eski İlçe Başkanı, Bayram Gölcük katılım sağladı.

Yakın zamanda filmi çekilecek olan Fatma Seher Erden’in, kendi yarasını bildirmediği ve savaşta “Hiç yara almadığı” için kayıtlarda bulunmadığından ilk maaşının bağlanılmamış olduğunun altını çizen İlknur Bektaş, her yıl olduğu gibi demirleri satılmak üzere sökülen bayrak direğinden ve yüzü parçalanan Kara Fatma lahitinden bahsetti.

Yenisi Beyoğlu Kaymakamı ile yeniden takıldı.

Beyoğlu Belediyesi, AA, katılım sağladığı programda Beyoğlu Kaymakamı Can Aksoy’un, yaptığı konuşmada, çok kitap okuduğunu ve “Üsteğmen Kara Fatma” kitabını, İlknur Hanım ile tanışmadan önce okumuş olduğunu belirtirken, “Esas önemli olan İlknur Hanımın tutku ile yaptığı işte eşinin, kendisinin yanında, adeta bir yönetmen gibi arka planı ayarlaması, desteği ve onunla birlikte mücadelesi, koşturması. Bu bize güzel bir birlikteliği, dayanışmayı gösteriyor. Örnek oluyor, nereye gidersem onların mücadelesini yaşatacağım. Bu vesile ile çok güzel bir anmaya, geçmişimizi bu vesile yâd etmeye fırsat buluyoruz. Başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve düşün arkadaşlarını saygı ve rahmetle anıyorum.”

Araştırmacı, yazar İlknur Bektaş ise konuşmasında: Cepheden cepheye koşan kahraman kadınlarımızın erkeğinin, her zaman yanında olduğunu. Onların olmadığı zaman bile dimdik onları temsil ettiklerini. Nutku okurken, bahsedilen ve Yunana Türk askerlerinin yerlerini söylemediği için fırında yakılan kadınlarımızdan bahsetti.

“Kadınlarımızın duruşu çok önemlidir. Kitaplarımı yazarken çok belge araştırdım, bunlardan bende etki yapanı paylaşmak istiyorum. Gazeteciler savaş sonrası İngiliz Komutana sorarlar; her şeyi hesap ettiniz ama İzmir savunmasında dâhil her şeye sahip olduğunuz ve onlar savunmasız iken ne oldu da kaybettiniz? İngiliz Komutan, şöyle cevaplar: Her şeyi hesap ettik ancak Türk Kadının gücünü, duruşunu, erkeğinin arkasında sonuna kadar duruşunu hesap edemedik. O yüzden bizler onların torunları olarak, erkeğini sonuna kadar taşımış, arkasında durmuş, ülkesini ve bayrağını savunmuş kadınlarımız için bir namus ve şeref meselesidir, bu duruş. Ve bu duruşumuzdan vazgeçmeyeceğiz  ”

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER