© Muhalif 2024

Washington Post, Netanyahu'dan ABD’ye sızan bilgiyi paylaştı: İsrail, İran’ın askeri altyapısını vuracak

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun, ABD Başkanı Joe Biden yönetimine İran’daki petrol ya da nükleer tesisler yerine askerî tesisleri vurmaya hazır olduğunu söylediği iddia edildi. Bu karar eğer doğruysa, İsrail beklenen karşı saldırısının geniş çaplı bir savaşı önlemeye yönelik daha sınırlı bir karşı saldırı olacağına işaret ediyor.

İran’ın 200 balistik füzeyle doğrudan İsrail’e saldırması sonrası Orta Doğu, İsrail’in sözünü verdiği yanıtı bekliyor. Seçimlere bir aydan az bir süre kala Washington için siyasî açıdan sıkıntılı bir döneme denk gelen bu olayda Başkan Joe Biden, İsrail’in nükleer tesislere yönelik bir saldırısını desteklemeyeceğini açıkça söyledi.

The Washington Post’a konuşan ABD’li bir yetkili ve konu hakkında bilgi sahibi bir yetkiliye göre; Joe Biden ve Binyamin Netanyahu, yedi haftadan daha uzun süre sonra ilk kez telefonda konuştu. İsrail Başbakanı Netanyahu, ABD Başkanı Biden’a İran’daki askerî altyapıyı hedef almayı planladıklarını söyledi. 

İsrail Başbakanlık Ofisi’nden yapılan açıklamada “ABD’nin görüşlerini dinliyoruz ancak nihai kararlarımızı ulusal çıkarlarımıza göre vereceğiz” denildi.

ABD’de rahatlama

Konuyla ilişkin bilgi sahibi bir yetkili, misilleme eyleminin “ABD seçimlerine siyasi müdahale” algısından kaçınacak şekilde ayarlanacağını söyleyerek Netanyahu’nun İsrail saldırısının kapsamının başkanlık yarışını yeniden şekillendirme potansiyeline sahip olduğunu anladığına işaret etti.

Netanyahu’nun İran’ın Nisan ayındaki saldırısından sonra İsrail’in yaptığı gibi bunun yerine askeri tesislere saldırmayı planladığını açıklaması Washington’da rahatlamayla karşılandı.

”Netanyahu, ’daha ılımlı bir yerde’ydi”

İki lider arasındaki görüşmeyi anlatan ABD’li yetkili, Netanyahu’nun bu görüşmede daha önce olduğundan “daha ılımlı bir yerde” olduğunu söyledi. Her iki yetkili de başbakanın tutumundaki belirgin yumuşamanın Biden’ın İsrail’e güçlü bir füze savunma sistemi gönderme kararında etkili olduğunu söyledi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), İran tehdidine karşı İsrail’e Terminal Yüksek İrtifa Alan Savunma (THAAD) bataryası ile askeri personel gönderileceğini duyurmuştu. 

Orta Doğu kaynıyor, bölgesel savaş riski artıyor; neler yaşandı?

Orta Doğu’da bölgesel savaş endişelerini artıran gerilimli ve çatışmalı bir süreç yaşanıyor. İsrail’in Hizbullah’ın binlerce iletişim cihazını patlatmasıyla başlayan süreç, İsrail’in Lübnan’ın güneyine başlattığı kara harekâtı ve İran’ın Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın öldürülmesinin ardından balistik füzelerle yaptığı misilleme saldırısıyla giderek ısınıyor. İsrail, 7 Ekim 2023’ten beri Gazze’de sürdürdüğü savaşın hedefleri arasına Lübnan’ın güneyi, İsrail’in kuzeyinde ”yerlerinden edilmiş” vatandaşlarının bölgeye geri dönmesini de ekledi ve Hizbullah’tan Litani Nehri’nin gerisine çekilmesini istiyor. 

ABD’nin gerilimi tırmandırmama uyarıları, Katar ve Mısır ile birlikte yürüttüğü ateşkes çabalarının ortasında Lübnan’da Hizbullah’a yönelik art arda iki büyük saldırı düzenlemişti. İsrail, Hizbullah’a ait binlerce iletişim cihazını iki gün üst üste eş zamanlı saldırılarla patlattı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER