Çocuklarınızla evde geçireceğiniz zamanı eğlenceli hale dönüştürerek onların becerilerini geliştirmek için size harika fikirlerle geldik. Onları mutlu edecek aktiviteler yaratmak tahmin ettiğinizden daha kolay. Yaratıcılıklarını parlatmak için ihtiyacınız renkli boyalar, evde kullanmadığınız eski eşyalar, doğanın bize hediyesi bitkiler,yapraklar ve biraz hayal gücü. Bu aktiviteler ile onların küçük motor gelişimlerini geliştirirken, “Anne, ben evde çok sıkıldım” diye yakındıklarını duymayacaksınız.
Çiçek ekin
Evinizin minik bahçıvanını yetiştirmeye ne dersiniz? Toprağa ve suya dokunmak herkesin ruhunu besleyen bir aktivitedir. Bu aktiviteyi sadece bahçede değil, evinize alacağınız birkaç saksıyla da gerçekleştirebilirsiniz. Özellikle gelişim çağında olan çocuklar hem zihnen hem de bedenen bu aktiviteyle kendine birçok şey katacaktır. Çocuklarınıza bitki dünyasının yanında, ufak ufak fen konularından ve ektiğiniz bitkilere göre sağlıklı beslenmeden de bahsedebilirsiniz. Sosyal açıdan hem sizi hem de onları geliştiren çiçek ekim aile bağınızı da kuvvetlendirecek, çocuğunuzun sorumluluk duygusunu da güçlendirecektir.
Oyun hamurlarıyla oynayın
Avuç içinde şekillenen hayal dünyası, hamur oyunlarının çocuklar için vazgeçilmez olma sebebi olabilir. Özgür düşüncenin sonsuz olduğu bu aktivite çocukların zihnen, bedenen ve ruhen gelişimini oldukça etkiler. Yumuşak yapısıyla parmak kaslarını güçlendiren oyun hamurları, çocukları üretmeye teşvik eder. İç duygularının dışa vurulduğu bu aktivitede ebeveynler, onları tanımanın başka bir yolunu bulmuş olur. Ayrıca birbirine karışan renkler ve şekilleri öğretip, onlara farkındalıklar da kazandırabilirsiniz.
Fiziksel dengeyi kazandırın
Bu dönem çocuğunuzun bisiklet ile tanışması için büyük bir fırsat. Ahşap bisiklet çocuğunuzun denge ve kontrol gelişimi açısından mükemmel bir aktivitedir. Fiziksel gelişiminin yanında dikkat becerisini de oldukça geliştirir. Ahşap denge bisikletini, pedallı bisiklete geçiş aşaması olarak da düşünebilirsiniz.
El işi yapın
Çocuklarınızla verimli vakit geçirmenizi sağlayacak ve ev ortamında kolayca ulaşabileceğiniz bir diğer aktivite ise el işleri. Parmak boyasıyla el figürleri, patates baskısı, fırça ve süngerle kağıda desenler verme, yaprak boyama… Düşüncelerine bu şekilde renklere ve şekillere aktarabilecek çocuklar, sanatla da böylece tanışabilirler. Onların farklı dallara keşfini, özgüven ve el becerisi gelişimini sağlayan el işleri, ebeveynlerle birlikte yapıldığında da aile bağlarını kuvvetlendirecektir. Okul öncesi başlatılması gerekilen bu aktivite, çocuğun motor becerileri gelişimi süresince devam etmelidir.
Mıknatısların gücünü keşfedin
Sıra son günlerde oldukça popüler olan Magna-Tiles Color’da. Birden fazla parçadan meydana gelen bu ürün manyetik yapısıyla birbirine kolayca tutunuyor. Çocukların hayal dünyasını oldukça zorlayan Magna-Tiles Colorlar, onlar için oldukça eğitici aktivitelerden. Geometrik şekillerin yanında birbirinden ilginç kuleler ve binalar da kolayca inşaa edilebiliyor. 3 yaş ve üzeri çocuklar için uygun olan bu oyuncaklar renk öğrenimi, geometri, görsel zeka ve ekip olma becerisini sağlamakta.
Hikayeler yaratın
Herhalde her çocuk anne ve babasından gece gündüz demeden hikayeler dinlemeye bayılmıştır. Bu sefer var olanları tekrar tekrar anlatmak yerine kendi hikayenizi yazmaya ne dersiniz? Bunun için plastik hayvanlar oldukça iyi bir fikir. Böylece birlikte birbirinden ilginç hayvan türlerini keşfederken, hayal gücünüzü zorlayıp ortak bir hikaye yaratma fırsatı da bulabileceksiniz.
Sorumluluk bilincini oluşturun
Sorumluluk, çocukların ilerleyen yaşlarda hem kendileri hem de çevresi için oluşturması gereken bir bilinçtir. Burada önemli olan bu bilinç oluşturulurken, çocuğun yaş aralığına dikkat edip, ona uygun sorumlulukları verebilmektir. 2.5 yaşlarında olan bir çocuğunuz varsa sizin yardımınızla oyuncaklarını toparlayıp, kendi kendine giyebilir. Yemeğini kendi başına yemeye başlayıp, masayı silme gibi küçük işleri yapabilir. 3-4 yaş arasındaki çocuklar yataklarını yardımınızla kurabilir, mobilyaların tozunu alabilir, evcil hayvanınız varsa besleyebilir ve bulaşık makinesini doldurmanıza yardımcı olabilir . Eğer çocuğunuz 5-6 yaşlarında ise biraz daha farklı alanlarda sorumluluk alabilecektir. Mesela mutfağı keşfetmek gibi. İlk olarak alışveriş esnasında ebeveynlerine yardım edip, daha sonra alınan malzemeleri yerleştirip yemek yapımına yardım edebilir. Kendi başına yapmaya başlayabileceği bir diğer sorumluluğu ise kişisel hijyenidir.