© Muhalif 2024

Yaşlanma ne zaman doruğa ulaşıyor?

Yakın dönemde gerçekleştirilen araştırmalar, insanların yaşlanma sürecinin sabit bir hızla ilerlemediğini ve 44 ile 60 yaş arasında belirgin yaşlanma dalgaları yaşadığını gözler önüne serdi. Araştırmalar, bu dönemlerde aniden ortaya çıkan sağlık sorunlarının nedenine de cevap arıyor.

The Guardian’a göre, Stanford Üniversitesi'ndeki bir ekip, yaşlılıkla bağlantılı olarak görülen ani kırışıklıklar, vücut ağrıları ve çökme hissinin 44 ve 60 yaşlarındaki hızlı yaşlanma dalgalarına bağlı olduğunu vurguladı.

Araştırma Detayları

25 ile 75 yaşları arasındaki 108 katılımcı üzerinde gerçekleştirilen araştırmada, gönüllülerden yaklaşık yedi yıl boyunca kan, dışkı, deri, ağız ve burundan örnekler toplandı. Araştırma, toplamda 135 bin farklı molekülü ve mikroorganizmayı inceledi ve yaşlanma sürecindeki değişikliklerin kronolojik olarak gerçekleşmediğini ortaya koydu.

Cinsiyet Farkı Olmadan Yaşlanan Bireyler

Başlangıçta, 40'lı yaşların ortalarında yaşanan değişimlerin özellikle kadınlarda menopoz dönemine bağlı olduğu düşünülse de, benzer değişimlerin erkeklerde de gözlemlendiği ortaya kondu. Araştırmanın başyazarı Dr. Xiaotao Shen, "Bu durum, yaşlanmaya etki eden daha geniş faktörlerin olduğunu gösteriyor." dedi.

Yaşam Tarzı ve Hızlı Yaşlanma

Araştırma, yaşa bağlı hastalıkların riskinin sabit bir artış göstermediğini, özellikle Alzheimer ve kardiyovasküler hastalıkların riskinin 60 yaşından sonra hızlandığını doğruladı. Ayrıca, yaşam tarzı ve davranışsal faktörlerin bu hızlanmaya etki edebileceği belirtildi.

Stanford Üniversitesi Genom Bilimi Merkezi direktörü Dr. Michael Snyder, yaşlanma sürecinin ani değişimlerle dolu olduğunu vurgulayarak, "Sağlıklı bir yaşam sürmeye devam ederken yaşam tarzımızı değiştirmeye başlamalıyız." ifadesini kullandı.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER