Yeni Delhi, Diwali Festivali sonrası dünyanın en kirli şehri oldu
ÇEVREHindistan’ın başkenti Yeni Delhi, Diwali Festivali’nin ardından yoğun hava kirliliğiyle karşı karşıya kaldı. PM 2,5 seviyesi bazı bölgelerde Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) belirlediği üst sınırın 23 katına ulaştı ve kent, dünya çapında en kirli hava kalitesine sahip şehir oldu.
Diwali Festivali kapsamında kent genelinde kullanılan havai fişekler, hava kalitesini etkileyen en önemli unsurlardan biri oldu. Partikül madde (PM) 2,5 oranının bazı bölgelerde her metreküp için 900 mikrograma kadar yükselmesi, halk sağlığı üzerinde ciddi riskler oluşturuyor. SAFAR verilerine göre, PM 2,5 oranı 300-400 arasında “düşük”, 400-500 arasında ise “şiddetli” olarak tanımlanırken, 900 mikrogram seviyesine çıkan kirlilik, DSÖ’nün sağlıklı kabul ettiği sınırın çok üstünde kaldı. Bu yüksek oran, Yeni Delhi’yi hava kalitesi açısından dünyanın en kirli kenti haline getirdi.
Yeni Delhi’de özellikle kış aylarında anız yakma, araç emisyonları ve düşük rüzgar hızının birleşmesiyle yoğun bir sis tabakası oluşuyor. Kasım ve aralık aylarında komşu eyaletlerdeki çiftçilerin anız yakması kirliliğin artmasına sebep olurken, çiftçiler alternatif yöntemler için finansal ve teknik desteğe ihtiyaç duyduklarını belirtiyorlar.
Hindistan yönetimi, hava kirliliğiyle mücadele için Aşamalı Mücadele Eylem Planı (GRAP) ile kömür ve dizel jeneratör kullanımını yasaklarken, festivallerde havai fişek satışlarını engellemeye çalışıyor. Buna rağmen çevre kentlerden gelen ürünlerin kontrolü tam anlamıyla sağlanamıyor. Halk ise toplu taşıma kullanarak taşıt emisyonunu azaltmaya davet ediliyor.
İlginizi Çekebilir