© Muhalif 2024

Yeşil Sol Partili Cengiz Çiçek: Türkiye’de ateşli silah edinme ve kullanma vahim bir boyuta ulaşmıştır

HDK Eş Sözcüsü ve Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, artan bireysel silahlanmaya ilişkin İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

Muhalif- Ankara

Yeşil Sol Parti İstanbul Milletvekili Cengiz Çiçek, Türkiye’de ateşli silah edinme ve kullanma vahim bir boyuta ulaştığını söyledi. Dindar, “İktidarın silahlanmayı teşvik eden söylem ve politikaları, silah edinme ve kullanmayı kolaylaştırıcı adımlar atılması, ruhsatsız silahlanma üzerindeki denetimin ve cezaların yetersizliği, bireysel silahlanmanın ve bu yolla işlenen suçların her geçen gün artmasına sebep olmaktadır” dedi. Seçim bölgesi İstanbul’da da silahlı ölüm ve yaralama vakaların sayısında ciddi bir artış görüldüğüne de dikkat çeken Çiçek’in bu konuda İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın  yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesi ve gerekçesi şöyle:

Bireysel silahlanmaya karşı etkili kampanyalar yürüten Umut Vakfı’nın tuttuğu istatistiklere ve yaptığı araştırmalara göre, 2015’te 2.175; 2016’da 2.720; 2017’de 3.394; 2018’de 3.679; 2019’da 3.623; 2020’de 3.682; 2021’de 3.801 silahlı şiddet olayı basına yansımıştır. Basında yer bulabilmiş bireysel silah çıkışlı olay sayısı 2022 yılında 3.984’e ulaşmıştır. Bu olaylarda toplam 2.278 kişi yaşamını yitirmiş, bir kısmı ağır olmak üzere 4.231 kişi yaralanmıştır. Ağır yaralılardan kaç yurttaşın yaşamını yitirdiği ise bilinmemektedir.

Yine Umut Vakfı’nın araştırmasına göre, silahlı şiddetin en çok yaşandığı bölgeler sıralamasında önceki yıllarda olduğu gibi Marmara Bölgesi ilk sırada yer almaktadır. 2022 yılında 1.136 silahlı şiddetin basına yansıdığı Marmara Bölgesinde 560 kişinin yaşamını yitirdiği, 1.218 kişinin de yaralandığı kayda geçmiştir.

Kendi seçim bölgem olan İstanbul’da da silahlı ölüm ve yaralama vakaların sayısında ciddi bir artış görülmektedir. Tarafıma iletilen bilgilere göre 20 Temmuz’da 16 yaşındaki H.K., Küçükçekmece’de, evinin önünde, bir merminin gözüne isabet etmesiyle sol gözünü kaybetmiştir. Ruhsatsız silahla yere ateş ettiğini belirtilen 17 yaşındaki U.A.E. tutuklanmıştır.

Bununla birlikte kadın cinayetlerinin çoğunun ateşli silahla işlendiği göz önüne alındığında bireysel silahlanma özellikle kadınların can güvenliğini tehlikeye atmakta, kadına yönelik erkek şiddetini derinleştirmektedir.

Bu bağlamda;

1) Çocuk yaştaki U.A.E. söz konusu silahı nereden ve nasıl temin etmiştir?

2) Çocuk yaştakilerin bile ateşli silahlara kolaylıkla erişiminin olduğu, bu son olayla birlikte adeta tescillenmiştir. Bu vakaların önüne geçmek amacıyla hangi önleyici/caydırıcı tedbirleri hayata geçireceksiniz?

3) 2015-2022 yılları arasında düzenlenen silah ruhsatı sayısı kaçtır? Bunların yıllara, illere, görevli ve sivillere göre dağılımı nedir?

4) Türkiye’de yaklaşık 25 milyon bireysel silahın bulunduğu ve bu silahların yüzde 90’ının kayıt dışı olduğu iddiası doğru mudur?

5) Bireysel silahlanmayı teşvik edici söylem ve politikalardan kaçınarak silahsızlanmaya yönelik adımlar atılması planlanmakta mıdır?

6) Bireysel silahlanma ile kadına yönelik erkek şiddetinin doğru orantılı artmasının nedenlerine dair herhangi bir araştırma yürütülmüş müdür

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER