© Muhalif 2024

Yeterince seks yapmayan kadınlarda erken ölüm riski

Haftada bir kereden az seks yapan 20-59 yaş arası kadınların, haftada bir kere ve daha fazla seks yapanlara kıyasla 5 yıl içinde ölme riskinin yüzde 70 oranında arttığı keşfedildi.

Daha az seks yapan kadınlarda, sağlıklı hücrelere, dokulara ve organlara zarar verebilen, iltihaplanmayla bağlantılı bir proteinin seviyelerinin yükseldiği ortaya çıktı.

Pennsylvania'daki Walden Üniversitesi'nden araştırmanın yazarları, seksin kalp sağlığına katkıda bulunduğunu, kalp atış hızı değişkenliğini azaltarak kan akışını artırdığını ifade etti.

Düzenli seks, aynı zamanda daha iyi uyku, gelişmiş beyin fonksiyonları ve daha genç görünme gibi sayısız sağlık yararıyla da ilişkilendirildi.

Journal of Psychosexual Health dergisinde yayımlanan çalışmada, araştırma ekibi bireylerin verilerini incelemek için ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri'nin (CDC) büyük bir veri tabanını kullandıklarını açıkladı.

Çalışmanın yazarlarından Dr. Srikanta Banerjee, "Seks, ciddi sağlık sorunlarını önleyebilecek endorfinlerin salgılanmasını sağlar" açıklamasında bulundu.

ÇOK FAZLA SEKS TEHLİKELİ

Öte yandan araştırma, çok fazla seks yapan erkeklerin kendilerine yarardan çok zarar verdiğini de ortaya koydu.

Araştırmacılar, "Cinsel ilişki sıklığı yüksek olan erkeklerin, kadınlara göre 6 kat daha fazla ölüm riskiyle karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor" diye konuştu.

Bilim insanları sağlık, davranış, meslek, gelir ve etnik köken gibi değişkenleri çıkardığında bile bu durumun geçerliliğini koruduğunu ifade etti. Erkeklerde çok sayıda seks yapmanın kalp damar hastalıkları riskini artırdığı ortaya çıktı.

Araştırmacılar, cinsel sıklığın cinsiyetle etkileşime girerek ölüm oranını artırdığını gösterdiği sonucuna vardı. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER