© Muhalif 2024

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, eşcinsel evlilik yasası hazırlığında

Yunanistan Başbakanı Miçotakis, önümüzdeki hafta oylanması planlanan, eşcinsel evliliği yasallaştıran dönüm noktası niteliğinde bir yasa tasarısı hazırlığına başladı. 

Basında Miçotakis'in yeni yasayı 15 Şubat'ta geçirmek için sol muhalefet partilerinin desteğine güvendiği, kendi milletvekillerinin desteğinin kısıtlı olacağı yönünde yorumlar yapılırken, kilise, konunun ulusal referanduma götürülmesi gerektiğini söyledi.

Ülke genelindeki piskoposlar mitingler düzenlerken, Pire Metropoliti Seraphim eşcinsel evliliğin günah olduğunu söyleyerek milletvekillerini "buna oy verenlerin kilisenin üyesi olarak kalamayacağı" konusunda uyardı.

Miçotakis, aynı cinsiyetten çiftlerin de benimseme hakkını tanıyan yasa tasarısını, tamamen etik bir karar olarak, bir “eşitlik meselesi” olarak tasvir etti. Demokraside "iki sınıf vatandaşa sahip olmanın ve "daha küçük" bir Tanrı'nın çocukları olmanın" kabul edilemez olduğunu vurguladı. 

Yunanistan Devlet Bakanı Makis Voridis, oylamadan çekilme niyetinde olduğunu söyledi, tasarının "anayasaya uygunluk sorunları" içerdiğini savundu. 

Sol görüşlü Syriza partisi, yakın zamanda ABD'deki ortağıyla evlenen, Yunanistan'ın ilk açık eşcinsel parti lideri Stefanos Kasselakis tarafından yönetiliyor. Kasselakis, yasanın lehine bir duruş sergileyeceğini duyururken, Pasok partisinin tutumunun belirsizliğini koruduğu öğrenildi. Pasok lideri Nikos Androulakis, muhalefetin iktidar partisinin iç bölünmelerini çözmek için istismar edilmemesi gerektiğini söyleyerek "Miçotakis'in ayakkabı bağlarını onun için bağlamayacağını" söyledi.

KKE Komünist Partisi ise, "eşcinsel evliliğin babalık-anneliğin ortadan kaldırılması anlamına geldiğini" öne sürerek yasaya karşı çıktığını söyledi.

Pew Araştırma Merkezi tarafından yapılan bir ankete göre Yunanistan, Polonya ve Macaristan'ın yanı sıra çoğunluğun halen eşcinsel evliliğe karşı çıktığı AB ülkeleri arasında yer alıyor. 

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER