İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Avrupa siyasetindeki büyük değişimler

Avrupa siyasetindeki büyük değişimler

Savaşın getirdiği ortam birçok dengenin değişmesine neden oluyor. Üzerinde uzlaşılan konu ise Rusya’ya uygulanan yaptırımlar...

Rusya’nın Ukrayna savaşının artık 24. Günündeyiz. Bu kadar kısa bir süre içerisinde uluslararası politikada birçok konuda büyük değişimler meydana geldi. Mültecilere karşı gösterilen tutumdan, enerji ticaretine, tarafsız ülkelerin yaptığı silah yardımlardan arabulucu aktörlerin etkinliğine kadar farklı konularda değişim görüldü.  

2019 senesinde Avrupa Birliği Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, görev başına geldiğinde komisyonla ilgili olarak çok taraflılığın sürdürücüsü ve dış politikada daha etkili olan "jeopolitik" bir komisyon olacağını ifade etmişti. Ukrayna Rusya savaşı komisyona adeta bu söylemleri kanıtlama şansı tanıdı.  

Mülteci politikası 

AB Komisyonu'nda iç işlerinden sorumlu üye olan Ylva Johansson, AB’nin 2015’te yaşanan mülteci "krizinde" etkili rol oynamadığını, ancak bu sefer Ukrayna vatandaşları için doğru olanın yapıldığını belirtti. AB, 2001 beri ilk defa "Geçici Koruma Yönergesini" devreye soktu. Kararın Türkiye’nin 2014'ten beri Suriyeliler için uyguladığı Geçici Koruma Yönergesini benzerliği bulunuyor. Ancak bu yönergenin sınırlarının daha belirgin şekilde çizilmiş olduğu görülüyor. Şöyle ki, mültecilerin 24 Şubat’tan sonra ülkeden çıkmaları ve bittiğinde otomatik olarak uzatılabilecek bir yıllık koruma almaları kesin gibi. 

 AB tarafından alınan karara karşın Danimarka sığınma başvurusu yapmayan kişileri sınırından geçirmiyor. Kendilerini "geçiş ülkesi" olarak adlandırmıyorlar. Danimarka gazetesi Politiken, Danimarka’nın Maastricht Anlaşması’nda saklı tutulan hakları nedeniyle Geçici Koruma Yönetmeliği'ne tâbi olmadığını; fakat cuma günü konuyla ilgili özel bir yasanın hayata geçirileceğinin altını çiziyor. 

Rusya’ya karşı sert politika 

Ukrayna’ının işgalinden bugüne dek Rusya’ya uygulanan ekonomik yaptırımlar, AB’nin aldığı en istikrarlı yaptırım kararları olarak gösteriliyor. Geçmiş dönemlerde Gürcistan, Moldova, Çeçen savaşı gibi Kafkaslar’da gerçekleşen “donmuş çatışmalar”, AB’nin etkinlik gösteremediği sadece sembolik çerçevede askıya aldığı askeri olaylar olarak değerlendirilmişti. Son 1 aylık sürece baktığımızda bugün geldiğimiz nokta ise adeta bir soğuk savaş havası estiriyor. 

Avrupa’da enerji reformu 

Avrupa’nın en büyük sağlayıcısı Rusya’ydı. AB bu bağımlılığı azaltmaak amacıyla 8 Mart’ta Enerji Planı yayınladı. Plan doğrultusunda tüm AB üyeleri 1 Ekim tarihine kadar %90 oranında dolduracak, 2030'dan önce sıvılaştırılmış doğal gaz (LNG) ve diğer doğal enerji kaynakları ile enerji arzı ile çeşitlendirilmiş hale getirilecek. 9 Mart’ta ise AB Rusya ve Belarus’un bazı bankalarına SWIFT kısıtlaması getirdi. toplam 862 birey ve 53 kurumu yaptırım listesine aldı. 

Ukrayna’nın yanında yer almak 

Bu savaşta özellikle Almanya’nın takındığı tutum tarihi bir öneme sahip. Olaf Scholz yönetimi, işgal başladıktan yalnızca iki gün sonra 1000 tanksavar silahı ve 500 Stinger füzesi göndereceğini duyurdu. Hatta bu yardımlara ek olarak  Sovyetler Birliği yapımı Strela füzelerini göndereceğini de açıklamıştı. Doğu ve Batı Almanya’nın birleşmesinden bu güne dek Sovyetler Birliği yapımı silahları savaşan bölgelere gönderme kararı almayan Berlin için alınan bu karar tarihi bir dönüm noktası olmuştu. Ayrıca, Yeşiller ile koalisyon ortağı olan Scholz hükümeti, ülkenin savunma bütçesini yükseltti ve NATO’nun kriterini karşılayacak şekilde GSYİH’in %2’sini karşılayacak şekilde güncelledi. 

Bu savaş sürecinde Avrupa’nın tarafsızlığıyla bilinen ülkeleri bile sessizliklerini bozdular. İsveç, İrlanda, Avusturya, Finlandiya gibi ülkeler açık şekilde Ukrayna'nın tarafında kendilerini konumlandırdılar. İsveç, Ukrayna’ya hafif silah ve tanksavar gönderirken hava sahasını Rusya’ya kapatma kararı aldı.  

Amerika'dan yaptırımlar

Okyanus ötesinde ABD’de Joe Biden ve yönetimi, 9 Mart’ta Rusya’dan gaz, petrol ve enerji ithalatını yasaklama kararı aldı. Biden iki gün sonrasında da G7 liderleriyle bir araya geldi ve aynı tutumu sürdürdü. Rusya ve ABD arasında süre gelen kalıcı normal ilişkilerin de zorlaştırılacağını açıkladı. Biden’ın bu açıklamaları sonrasında ABD’nin petrol konusunda Venezuela ile yakınlaştığı dillendirildi. Böylelikle Atlantik’in iki yakası da ortak düşman Rusya’ya karşı birleşiyor durumuna geldi.  

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *