Bilim insanları, University College London'dan (UCL) araştırmacılar, insan saçından 200 kat daha ince bir spagetti türü geliştirdi. Bu yenilikçi spagetti, bitkilerin glikoz depolamak için kullandığı nişastadan üretiliyor ve tıp ile endüstride devrim yaratabilecek potansiyeli taşıyor.
Çevre Dostu Üretim Yöntemi
Araştırmacılar, çevre dostu bir yöntemle, doğrudan undan nanofiber ürettiler. Bu spagetti türü, elektrospinning adı verilen bir teknikle üretildi. Bu teknikte, un ve sıvı karışımı, elektrik yüküyle iğne uçlarından çekilerek 372 nanometre çapında lifler oluşturuluyor.
“Bu teknoloji tıpta devrim yaratabilir”
Araştırmacılardan Dr. Adam Clancy, geleneksel spagetti üretim yöntemini açıklayarak, "Normal spagetti, su ve un karışımının metal deliklerden geçirilmesiyle üretilir. Biz de benzer bir yöntem kullandık ancak karışımı elektrik yüküyle çekerek nanofiber formunda spagetti elde ettik" dedi.
Tıbbi Kullanım Potansiyeli
Profesör Gareth Williams, bu nanofiberlerin gözenekli yapılarının, yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek bandajlar veya doku yenileme iskeletleri olarak kullanılabileceğini belirtti. Nanofiberler, hücrelerin kendilerini destekleyen protein ağını taklit ederek iyileşme sürecini hızlandırabilir.
Yenilebilir Olmayan Spagetti
Bu spagetti türü, yenilebilir değildir ve pişirildiğinde bir saniyeden kısa sürede eriyerek kaybolur. Ancak, bu keşif, biyoteknoloji ve tıp alanlarında devrim niteliğinde bir ilerleme olarak görülüyor ve gelecekte doku mühendisliği gibi alanlarda kullanılabileceği öngörülüyor.