İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4864 %0.01
36,6208 %0.08
3.436.127 %0.177
3.065,65 0,40
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Bilim insanları, insan saçından 200 kat daha ince spagetti türü geliştirdi

Bilim insanları, insan saçından 200 kat daha ince spagetti türü geliştirdi

UCL araştırmacıları, insan saçından 200 kat daha ince, tıp ve endüstride kullanılabilecek bir spagetti türü geliştirdi. Bu spagetti, çevre dostu bir yöntemle üretildi.

Bilim insanları, University College London'dan (UCL) araştırmacılar, insan saçından 200 kat daha ince bir spagetti türü geliştirdi. Bu yenilikçi spagetti, bitkilerin glikoz depolamak için kullandığı nişastadan üretiliyor ve tıp ile endüstride devrim yaratabilecek potansiyeli taşıyor.

Çevre Dostu Üretim Yöntemi

Araştırmacılar, çevre dostu bir yöntemle, doğrudan undan nanofiber ürettiler. Bu spagetti türü, elektrospinning adı verilen bir teknikle üretildi. Bu teknikte, un ve sıvı karışımı, elektrik yüküyle iğne uçlarından çekilerek 372 nanometre çapında lifler oluşturuluyor.

“Bu teknoloji tıpta devrim yaratabilir”

Araştırmacılardan Dr. Adam Clancy, geleneksel spagetti üretim yöntemini açıklayarak, "Normal spagetti, su ve un karışımının metal deliklerden geçirilmesiyle üretilir. Biz de benzer bir yöntem kullandık ancak karışımı elektrik yüküyle çekerek nanofiber formunda spagetti elde ettik" dedi.

Tıbbi Kullanım Potansiyeli

Profesör Gareth Williams, bu nanofiberlerin gözenekli yapılarının, yaraların iyileşmesine yardımcı olabilecek bandajlar veya doku yenileme iskeletleri olarak kullanılabileceğini belirtti. Nanofiberler, hücrelerin kendilerini destekleyen protein ağını taklit ederek iyileşme sürecini hızlandırabilir.

Yenilebilir Olmayan Spagetti

Bu spagetti türü, yenilebilir değildir ve pişirildiğinde bir saniyeden kısa sürede eriyerek kaybolur. Ancak, bu keşif, biyoteknoloji ve tıp alanlarında devrim niteliğinde bir ilerleme olarak görülüyor ve gelecekte doku mühendisliği gibi alanlarda kullanılabileceği öngörülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *