İstanbul
Hafif yağmur
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
37,9491 %0
41,0811 %0.07
3.826,53 % 0,40
83.490,00 %1.726
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Bilim insanları, yaşlanma sürecinin hızlandığı iki kritik dönemi tespit etti

Bilim insanları, yaşlanma sürecinin hızlandığı iki kritik dönemi tespit etti

Araştırmalar, insan vücudunda yaşlanma sürecinin 44 ve 60 yaşlarında hızlandığını ortaya koydu. Bu yaşlarda biyolojik değişimler belirginleşiyor.

Okunma Süresi: 2 dk

Bilim insanları, insan vücudundaki yaşlanma sürecinin iki kritik dönemde hızlandığını belirledi. Stanford Üniversitesi’nden genetikçi Michael Snyder, araştırmada 44 ve 60 yaşlarının, yaşlanmanın en belirgin şekilde hızlandığı dönemler olduğunu vurguladı. Snyder, “Zaman içinde kademeli olarak değişmiyoruz, bazı dönemlerde gerçekten dramatik değişimler yaşıyoruz” diyerek, bu süreçteki keskin dönüşümlere dikkat çekti.

Yaşlanma, karmaşık bir biyolojik değişim süreci olarak birçok hastalığın riskini artırıyor. Bu süreç, vücutta meydana gelen moleküler değişimlerle doğrudan ilişkili. Snyder ve ekibi, yaşa bağlı hastalıklarla mücadele etmek ve bu biyolojik değişimleri anlamak için uzun süreli bir çalışma yürütüyor.

Araştırma kapsamında 108 yetişkinin biyolojik örnekleri yıllar boyunca incelendi. 135 binden fazla biyolojik faktör analiz edilerek, yaşlanma sürecindeki belirgin değişimler tespit edildi. Çalışma, yaşlanmanın genellikle 44 ve 60 yaşlarında hızlandığını ve bu yaşlarda farklı biyolojik moleküllerde önemli değişiklikler olduğunu ortaya koydu.

40’lı yaşların ortalarında, lipid, kafein ve alkol metabolizması, kalp-damar hastalıkları, deri ve kas fonksiyonlarında önemli değişiklikler yaşanırken, 60’lı yaşların başında karbonhidrat metabolizması, bağışıklık sistemi ve böbrek fonksiyonlarında gözle görülür değişiklikler gözlemlendi.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *