İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4667 %-0.05
36,5241 %-0.22
3.501.531 %2.297
3.071,15 0,58
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Bilinen ilk Neandertal ailesinin kalıntıları keşfedildi

Bilinen ilk Neandertal ailesinin kalıntıları keşfedildi

Sibirya’nın güneyinde bir mağarada bulunan 59 bin yıllık kalıntıların Neandertal bir baba, genç kızı ve ikinci derece akrabalarına ait olduğu anlaşıldı.

Rusya'da Güney Sibirya’da insanların kalıtsal akrabası olan Neandertal türüne ait 59 bin yıllık kalıntıların bir baba, genç kızı ve yakın akrabalarına ait olduğu ortaya çıktı.

Altay dağları üzerinde Chagyrskaya ve Okladnikov mağaralarında bulunan ait olduğu anlaşılan kalıntılar Neanderthaller arasında toplumsal örgütlenmenin ilk örneğini teşkil ediyor.

Max Planck Evrimsel Antropoloji Enstitüsü araştırmacısı Dr. Laurits Skov, 7'si erkek, 6'sı kadın 13 bireyin DNA incelemesi sonuçlarını “Aynı zaman diliminde yaşamış olmaları gerçeği heyecan verici, bu aynı topluluğa ait olduklarını gösteriyor. İlk kez genetik çalışmalar ile Neanderthal toplumunu inceleyebileceğiz” diye değerlendirmesi yaptı.

Nature dergisinde yayınlanan araştırma aynı zamanda incelenen kalıntılarda anneden geçen mitokondri DNA’sındaki heteroplasmid benzerliklerin aile genetik havuzunun 10 - 20 kişi arası olduğunu gösterdi. Bu sayı insanların genetik havuzlarının çok altında olmakla birlikte nesli tükenen hayvanlarda görülen bir durum olduğu belirtildi. Erkekten geçen Y kromozomunda ise genetik çeşitliliğin daha dar olduğuna çalışmada yer verildi. Bu bulgular toplulukların kadın göçü ile bağdaştığına ve topluluktaki kadınların yüzde 60’ının göç ederek erkeklerle eşleştiğine işaret ediyor.

Çalışma yazarlarından Benjamin Peter buluntular üzerine “Çalışmamız bir Neanderthal toplumunun nasıl olabileceği konusunda sağlam bir görüntü sunuyor” ifadelerini kullandı.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *