İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4573 %-0.07
36,4748 %-0.32
3.508.266 %3.257
3.061,67 0,27
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Bir bir dil bir insan, iki dil iki insan sözünü kanıtlayan araştırma: Çift dil konuşmak beyni daha verimli kılıyor

Bir bir dil bir insan, iki dil iki insan sözünü kanıtlayan araştırma: Çift dil konuşmak beyni daha verimli kılıyor

İki dil konuşmanın beyin bağlantılarını güçlendirdiğini kanıtlayan yeni bir araştırmaya göre, ikinci dil ne kadar erken öğrenilirse bilişsel verimlilik de o oranda yükseliyor.

Kanada’daki McGill ve Ottawa üniversiteleri ile İspanya’daki Zaragoza Üniversitesi tarafından yapılan yeni bir araştırmaya göre, iki dil konuşmak beyin bölgeleri arasındaki iletişimi güçlendiriyor ve bilişteki verimliliği artırıyor.

Geçmiş araştırmalar, ikinci bir dil öğrenmenin dikkat, sağlıklı yaşlanma ve hatta beyin yaralanması sonrası iyileşme üstünde olumlu etkileri olabileceğini göstermişti.

Ancak Fransızca, İngilizce ve her iki dili konuşan 151 katılımcıdan elde edilen MRI verilerine dayanan yeni araştırma, iki dilli olmanın bilişsel süreçlerdeki rolünü açıklıyor.

MRI taramaları, iki dilli katılımcıların tek dil konuşan kişilere göre beyin bölgeleri arasında daha fazla bağlantıya sahip olduğunu ve bu bağlantının daha genç yaşta ikinci dil öğrenenlerde daha güçlü olduğunu ortaya koydu. Bu etki, özellikle beyincik ile sol frontal korteks arasında belirgin bir şekilde gözlendi.

Araştırmanın yürütücüsü Zeus Gracia Tabuenca “Sonuçlar, ikinci dil deneyiminin ne kadar erken olursa, nöroplastisite ile ilişkin beyin bölgelerinin o kadar geniş bir ölçekte yer aldığını gösteriyor. Bu nedenle, ikinci bir dile daha erken maruz kalanların beyincik ile korteks arasında daha yüksek bağlantı gördüğünü gözlemliyoruz” dedi.

Sonuçlar, beyin bölgelerinin izole bir şekilde çalışmadığını, diğerleriyle etkileşimde bulunarak dili anlama ve üretme görevini yerine getirdiğini gösteren önceki çalışmalarla örtüşüyor.

Öte yandan son araştırma, iki dilliliğin düşünme, iletişim kurma ve çevremizdeki dünyayı deneyimleme için kullandığımız beyin bağlantılarını nasıl etkilediği hakkında daha fazla bilgi sunuyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *