İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7508 %0.01
37,3191 %-0.56
103.034,54 %3.513
3.172,74 0,69
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Buzul erimesi Dünya'nın dönüş hızını azalttı

Buzul erimesi Dünya'nın dönüş hızını azalttı

Küresel ısınmanın olumsuz etkilerine bir yenisi eklendi. Bilim insanları kutup buzullarının erimesiyle ortaya çıkan "su kütlesinin", dünyanın kütle dağılımını bozduğunu söyledi. Uzmanlara göre, Dünya'nın dönüşünü yavaşlatan bu durum, gelecekte internet, uydu iletişimi ve GPS sistemlerini de çalışmaz hale getirebilir.

Okunma Süresi: 2 dk

ABD'li, Kanadalı ve İsviçreli bilim insanlarından oluşan bir araştırma ekibinin açıklamasına göre, "İnsanlık küresel ısınma ile dünyanın dengelerini bozdu, dünyanın dönüşü yavaşlarken günler uzamaya başladı."

"DÜNYA'NIN KÜTLE DAĞILIMI BOZULDU"

Kanada'daki Alberta Üniversitesi'nin yanı sıra İsviçre'deki Zürih Jeodezi Enstitüsü uzmanlarıyla işbirliği yapan Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü araştırmacıları; "kutup buzullarının erimesinin dünyanın dönüş hızını etkilediğini" gözler önüne serdi.

Buzulların erimesi sebebiyle kutuplardan Ekvator'a milyonlarca ton su taşındığı ve bunun dünyanın kütle dağılımını değiştirdiği belirtiliyor.

Bu durumun dünyanın dönüş hızını da az da olsa yavaşlattığı ifade ediliyor.

Doğal süreçlerde her yüzyılda günlerin yavaşlama oranı 1900-2000 yılları arasında yüz yılda 0.3 ile 1 milisanye olarak hesaplanırken, küresel ısınma ve buzulların erimesi ile bu oranın 2000 sonrasında "yüzyılda 1.3 milisaniyeye çıktığı" ifade ediliyor.

Fark çok küçük görünse de bu durumun küresel bilgisayar ağları, uydu iletişimi ve küresel konumlandırma GPS sistemlerini aksatabileceği ifade ediliyor.

Bu tip çok hassas zamanlama gereken işleri için "atomik saatler" kullanılırken, bir milisaniyelik sapmanın bile hatalara yol açabileceğine dikkat çeken bilim insanları acilen önlem alınması çağrısı yaptı.

Geçtiğimiz ay "Tarihin en sıcak Haziran" ayı olarak kayıtlara geçerken, uzmanlar Paris iklim anlaşmasıyla tehlike sınırı olarak belirlenen "1.5 derecelik ortalama küresel ısınmanın da" bir yıldır aşıldığı uyarısı yapıyor.

Okyanusların da üst üste 15 aydır sıcaklık rekoru kırdığına dikkat çeken bilim insanları 2024'ün "kayıtlara geçen en sıcak yıl" olacağına kesin gözüyle bakıyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *