Yapılan araştırmalar sonucunda, melanom cilt kanseri oranlarının son 10 yılda neredeyse üçte bir oranında arttığı belirlendi. En büyük artış yüzde 57 artışla 80 yaş üstü kişilerde görülürken, 25-49 yaş arası kişilerde yüzde 7 artış görüldü.
Uzmanlar, her yıl yaklaşık 17 bin melanom vakasının önlenebilir olduğunu ve neredeyse 10 vakadan dokuzunun çok fazla ultraviyole (UV) radyasyonundan kaynaklandığını söylüyor.
Güneşten gelen UV cilt hücrelerindeki DNA’ya zarar vererek cilt kanserinde önemli bir rol oynuyor.
Uzmanlar özellikle öğle saatlerindeki güneşten kaçınmanın önemi vurgularken, güneş kremi kullanmanın riski düşürmede son derece etkili olduğunu ifade ediyor.
Doktorlar, aynı zamanda akciğer, mesane ve böbrek kanserini durdurma potansiyeline sahip olan melanom için dünyanın ilk kişiselleştirilmiş mRNA kanser aşısının İngiltere’deki hastalarda test edilmeye başlandığını söyledi.
Tedavi umudu sunan aşı, birkaç hafta içinde kişiye özel olarak üretiliyor. İlaç firmaları Moderna ve MSD’nin de dahil olduğu 2. aşama aşı denemesi, aşının melanom hastalarında kanserin tekrarlama riskini önemli ölçüde azalttığını da ortaya çıkardı.
University College London Hastaneleri liderliğindeki son aşama denemesinin şu anda yürütüldüğü belirtildi.