İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4702 %-0.05
36,5529 %-0.12
3.529.021 %2.978
3.072,37 0,62
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Çin’in Hipersonik Nükleer Füze Denemeleri, Olası Yansımaları

Çin’in Hipersonik Nükleer Füze Denemeleri, Olası Yansımaları

Global İlişkiler Forumu’nun yayınlanan Kasım ayı bülteninde Çin’ in hipersonik nükleer füze denemeleri ve olası yansımaları mercek altına alınmış.


Bu ay açıklanan bilgilere göre Çin, 27 Temmuz tarihinde başarılı bir hipersonik füze testi gerçekleştirerek nükleer kabiliyeti olan bir hipersonik füzeyi alçak yörünge üzerinden dünyanın etrafında dolandırmayı başarmıştır. Hipersonik füze, dünya etrafındaki alçak yörünge uçuşundan sonra hedefin nispeten yakınına isabet etmiş, bu gelişme Çin’in, başta ABD olmak üzere diğer nükleer güçler karşısında nükleer yarışta tahmin edilenden daha ileri bir noktada olduğunun işaretini vermiştir. ABD Genelkurmay Başkan Yardımcısı General John Hyten, Çin’in ilk olarak 27 Temmuz’da gerçekleştirdiği füze testinin “oldukça endişe verici” olduğunu ve Çin’in ilk vuruş kabiliyetine sahip böyle bir silahı test etmeye başlamasını tehlikeli olduğunu dile getirmiştir.


Hipersonik füzeleri bu kadar tehlikeli kılan etmen, kıtalararası balistik füzelerin aksine alçak yörüngeden çıkmaya gerek kalmadan yükünü ateşleyebilen bir teknolojiye sahip olması ve nükleer savaş başlığı ile donatılabilmesidir. ABD, Rusya ve Çin’in bu silah teknolojisini uzun süredir geliştirmeye çalıştığı bilinmekle beraber ABD’nin geçtiğimiz ay yaptığı bir test başarısızlıkla sonuçlanmışken Çin’in Temmuz ayındaki başarısı, uluslararası nükleer silah yarışının seyrini etkileyen bir gelişme olarak kabul edilmektedir. Bu gelişmenin muhtemel sonuçları ABD’nin gözünden kaçmamış, ülke liderleri Joe Biden ile Xi Jinping arasında bu ay medyana gelen çevrimiçi zirvede ülkelerarası ‘stratejik istikrarı’ korumak üzerine konuşmalar gerçekleşmiştir. ABD’nin analizlerine göre Çin’in son yıllarda yaptığı silah testleri, 2030 yılına kadar en az 1000 adet nükleer kapasiteli silaha sahip olma planının bir parçasıdır. ABD’de ‘Sputnik anı’ yarattığı ve ülkenin bu alanda en üstün güç olduğu varsayımını sarstığı ifade edilen bu gelişme ile Çin’in giderek artan nükleer kabiliyetinin, nükleer silah kontrolü alanında yeni endişeleri beraberinde getirmesi beklenmektedir.
 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *