İstanbul
Parçalı az bulutlu
10°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,7715 %0.04
37,3726 %0
100.792,86 %-0.718
3.177,35 0,04
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Çinliler neden yemeklerini çubukla yiyor?

Çinliler neden yemeklerini çubukla yiyor?

Okunma Süresi: 2 dk

İnsanlar pirinçle beslenen bir ülkede iki uzun çubukla yemek yenmesi üzerine komik espiriler yapsa da yemek çubukları Çin'in mutfak tarzına çok yakışıyor. Çünkü ülkenin her bir köşesinde ve dünya genelindeki sayısız Çin restoranında kendine yer bulan yemek çubukları, oldukça kadim ve seçkin bir tarihe sahip.

Çin’de yemek çubuklarının ilk olarak MÖ 1200lerde, Shang hanedanlığı döneminde kullanıldığı düşünülüyor. Dünya tarihine fal yazıtları gibi çok önemli tarihi kalıntılar bırakan hanedanlığın döneminde.

Bu erken dönem yemek çubukları bronzdan yapılıyordu ve daha çok yemek pişirirken kullanılıyordu. Günümüz çubuklarından çok daha uzun olan bu bronz gereçler, kaynar yağ dolu kapların derinlerine ulaşmak için kullanılıyordu.

Neredeyse bin yıl boyunca, yemek çubuklarının temel fonksiyonu buydu. Çubukların kısaltılıp yemek yemek için kullanılmaya başlanması MS 400leri buldu. Çin nüfusu hızla artmış, kaynaklar yetersiz kalmıştı. Bu dönemlerde aşçılar, idareli kullanabilmek için eti küçük parçalara bölmeye başladılar. Tüketiciler de yemek çubuklarını, bu boyutundaki et parçalarını tabaktan ağza götürmenin en kolay yolu olarak görmeye başladı.

Bu ucu kör küçük mutfak eşyası, bundan çok daha önce, vejeteryan Konfüçyüs'ün bizzat kendisi tarafından reklamı yapılan meşhur bir gereç haline gelmişti. Konfüçyüs, bıçak gibi keskin mutfak aletlerini kullanmamak gerektiğini anlatıyordu. Konfüçyüs'ün öğretisine göre bıçak, yemek yiyen kişiye, etin tabağa gelene kadar başına gelen acımasız şeyleri hatırlatıyordu. Yemek çubuklarının uçları ise bıçak gibi değildi, daha küttü ve bu yüzden mezbahaları getirmiyordu insanların aklına.

MS 500lere gelindiğinde, yemekte çubuk kullanımı Japonya ve Vietnam gibi komşu diyarlara yayılmış, tasarımı yerel lezzetlere uyarlanmıştı. Çubuklar Japonya’da, erkekler, kadınlar ve çocuklar için farklı ebatlarda üretiliyordu. Vietnam’da ise çubuğun yapımında, bronz ya da porselen yerine palm odunu kullanılıyordu.

Tek kullanımlık yemek çubuklarını 1878 yılında piyasa süren ülke Japonya olsa da Çin bu yaratıcı tasarımın orijinal kaynağıdır. Japon çubukları ile Çin çubukları arasındaki yegane fark şudur: Japon çubukları bambudan ve kökleri bitişik tek parça çubuklar olarak kullanılırken, Çin çubukları iki bağımsız parça halinde kullanılır.

Ayrıca en başta bahsedilen konuya da açıklık getirelim: Asya'da yenen pilav türleri bizim yediğimiz şekilde tane tane değil, iri parçalar halinde topak topak pişirilir ve pilavı çubukla ağzınıza atmak daha kolaydır.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *