İstanbul
Orta şiddetli yağmur
7°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,4913 %0.03
36,5768 %-0.04
3.445.656 %1.105
3.064,15 0,35
Ara
MUHALIF GAZETECILIK ARAŞTIRMA Dikkat! İşte yorgun ve stresli hale getiren yiyecekler

Dikkat! İşte yorgun ve stresli hale getiren yiyecekler

ABD'nin prestijli üniversitelerinden Harvard'ın Tıp Fakültesi'nden Dr. Uma Naidoo, bir kişiyi yorgun ve stresli hale getirebilecek 5 tür gıdayı açıkladı.

Naidoo, beyinle bağırsak sağlığı arasındaki ilişkiye dikkat çektiği yazısında, bağırsakta oluşacak enflamasyonun vücuttaki enerjinin azalmasına neden olduğunu belirtti.

Beslenme uzmanı, beyin ve ruh sağlığı için düzgün beslenmenin şart olduğunu ifade ederek kişinin yorgun, depresif ve stresli hissetmesine neden olabilecek 5 temel gıda türünü paylaştı.

1 - İşlenmiş gıdalar

Asitli içecekler ve unlu mamuller gibi işlenmiş gıdalar, rafine ve ilave şeker içerdiği için beyinde çok fazla glikoz salgılanmasına sebep olabilir.

Bu fazla şeker beyinde enflamasyona ve nihayetinde de depresyon veya yorgunluğa yol açabilir.

İşlenmiş gıdalar yerine taze sebze ve bir protein kaynağı olan organik özellikteki dana etini tercih edebilirsiniz.

2 - Endüstriyel tohum yağı

Gıda sanayisinin endüstriyelleşmesi, artakalan ekinlerden elde edilen düşük maliyetli ve yüksek seviyede işlenmiş yağların üretilmesine neden oldu.

Bunlar arasında mısır yağı, üzüm çekirdeği yağı, soya yağı, ayçiçeği yağı ve palm yağı yer alıyor.

İşlemden geçtiği için bu tür yağlarda enflamasyona yol açan omega-6 yağ asidi oranı hayli yüksekken, enflamasyona engel olan ve beyin sağlığını destekleyen omega-3 yağ asidiyse yer almıyor.

Yapılan bazı çalışmalarda, omega-6 yağ asidi oranı yüksek gıdaları tüketenlerin, omega-3 yağ asidi açısından zengin besinleri tüketenlere kıyasla depresyona girme riskinin daha yüksek olduğu ortaya konmuştu.

Bunlar yerine natürel sızma zeytinyağı ya da avokado yağını tercih edebilirsiniz.

3 - İlave ve rafine şeker

Yalnızca tatlı ve kahvaltılık gevreklerde değil ketçap, salata sosları ve patates kızartmalarında da yer alan ilave ve rafine şeker, enflamasyonun artmasına neden olan unsurlardan biri.

Bu tür gıdalar, vücudun ihtiyaç duyduğundan daha fazla şeker salgılanmasına neden olarak, kaygı ve duygu durumunda dengesizlikler yaratabilir.

Öte yandan şekerin bağımlılık yaratan bir özelliği olduğundan, zamanla ne kadar az tüketirseniz o kadar az şeker ihtiyacı hissedersiniz.

4 - Kızarmış gıdalar

2016'da yapılan bir çalışmada 715 fabrika işçisinin depresyon, dayanıklılık ve kızarmış gıda tüketimi oranları ölçülmüştü.

Araştırmada daha çok kızarmış gıda tüketenlerin hayatlarında depresyondan mustarip olma ihtimalinin daha yüksek olduğu ortaya çıkmıştı.

Genellikle sağlıksız yağlar barındıran bu tür yiyecekler de kişinin duygu durumunu ve kardiyovasküler sağlığını olumsuz etkileyebilir.

5 - Yapay tatlandırıcı

Genellikle kalori alımını düşürmeyi vaat eden gıdalarda şeker yerine yapay tatlandırıcıların kullanılması her geçen gün artıyor.

Yapılan bir araştırmada, çoğunlukla şekersiz diye satılan içecekleri tüketerek yapay tatlandırıcı alan kişilerin, bu içecekleri tüketmeyenlere depresyona girme oranlarının daha yüksek olduğu gözlemlenmişti.

Başka çalışmalardaysa yapay tatlandırıcıların duygu durumunu düzenleyen nörotransmiterlerin yoğunluğunu değiştirerek beyne zarar verdiği ortaya çıkmıştı. 

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *