İstanbul
Parçalı az bulutlu
15°
Adana
Adıyaman
Afyonkarahisar
Ağrı
Amasya
Ankara
Antalya
Artvin
Aydın
Balıkesir
Bilecik
Bingöl
Bitlis
Bolu
Burdur
Bursa
Çanakkale
Çankırı
Çorum
Denizli
Diyarbakır
Edirne
Elazığ
Erzincan
Erzurum
Eskişehir
Gaziantep
Giresun
Gümüşhane
Hakkari
Hatay
Isparta
Mersin
İstanbul
İzmir
Kars
Kastamonu
Kayseri
Kırklareli
Kırşehir
Kocaeli
Konya
Kütahya
Malatya
Manisa
Kahramanmaraş
Mardin
Muğla
Muş
Nevşehir
Niğde
Ordu
Rize
Sakarya
Samsun
Siirt
Sinop
Sivas
Tekirdağ
Tokat
Trabzon
Tunceli
Şanlıurfa
Uşak
Van
Yozgat
Zonguldak
Aksaray
Bayburt
Karaman
Kırıkkale
Batman
Şırnak
Bartın
Ardahan
Iğdır
Yalova
Karabük
Kilis
Osmaniye
Düzce
35,8691 %0.25
37,3039 %-0.12
104.319,21 %-0.616
3.223,20 0,24
Ara
Muhalif. ARAŞTIRMA Domateslerin tadı neden eskisi gibi değil?

Domateslerin tadı neden eskisi gibi değil?

Okunma Süresi: 1 dk

Domateslerin şekilleri de tıpkı renkleri ve tatları gibi değişti. Artık domatesler daha tatsız, daha sert ve çoğunlukla daha iri oluyor. Çünkü domates üreticileri ürünün kalitesini değil, verimliliğini düşünüyor ve verimi artıran genetik varyantlar, marketlerde karşılaştığımız bu tatsız domatesleri meydana çıkarıyor.

398 domates cinsinin incelendiği bir araştırmada, bunlardan sadece 160 tanesinin yoğun bir tat içerdiği tespit edilmiş. Domatesin tadını ortaya çıkaran kimyasalları da araştıran bilim insanları, domatese lezzet veren 33 tane bileşen olduğunu görmüş. Bu domatesler incelendiğinde ise kendilerine özgü 250 ortak genetik özellik taşıdıkları belirlenmiş.

Yani kromozom üzerindeki 250 bölgede aynı özellikleri taşıyorlar ve bu açıdan diğer tatsız domateslerden farklılar.

Günümüzdeki tatsız domateslerde tüketicilerin şekle ve büyüklüğe aldandığını bilen üreticiler, bu özellikleri kalite göstergesi olarak öne çıkarıyor. Ne kadar büyük ve kusursuz görünüyorsa o kadar kaliteli olduğunu düşünüyoruz. Hâlbuki durum tam tersi olabiliyor.

Böylece daha az zararla taşınan domateslerin şekilleri, market raflarına ulaştıklarında bozulmuyor. Ancak bu domateslerde lezzet veren bileşim sayısının çok daha düşük olduğu görülüyor.

Yorumlar
* Bu içerik ile ilgili yorum yok, ilk yorumu siz yazın, tartışalım *